16.4.2021. 11:33
Čovjek o kom se pišu pjesme: Erdogan kao kultna ličnost novijeg doba - od fudbala, zatvora do mjesta predsjednika
Prije nego što je došao na mjesto predsjednika Republike Turske 2014.godine, Recep Tayyip Erdogan bio je gradonačelnik grada Istanbula i premijer Vlade. Od trenutka imenovanja za predsjednika, pa sve do današnjeg dana, Erdogan je konstantno na meti medija, bilo u negativnom ili pozitivnom kontekstu.

Recep Tayyip Erdogan rođen je 1954.godine u kvartu Kasimpaša u Istanbulu, ali je svoje djetinjstvo proveo u gradu Rizi gdje je njegov otac bio pripadnik Turske obalne straže. U Istanbul se vratio sa 13 godina, gdje je nastavio školovanje i građenje svoje ličnosti. 

Završio je medresu ,,Imam Hatip'', a obrazovanje nastavio na Fakultetu ekonomije i komercijalnih znanosti. Prije nego što je prešao na politiku, aktivno se bavio sportom - tačnije nogometom.


Prvi koraci u političkoj sferi

Za vrijeme studiranja, Erdogan upoznaje izvjesnog Nedžmetina Erbakana - veterana islamističke politike - koji ga uvodi u te krugove uprkos zabrani o postojanju takvih političkih stranaka u Turskoj. 

-1994.godine Erdogan biva izabran za gradonačelnika Istanbula - kao prvi islamista na toj poziciji što potresa sekularistički režim. Odmah na početku gradonačelničkog mandata, Erdogan je zabranio prodaju alkoholnih pića na ulicama. 

-1998. godine osuđen je na 10 mjeseci zatvora zbog recitovanja Islamske poezije na jednom od političkih okupljanja. Nakon mjesec dana, pušten je na slobodu i odmah po izlasku iz zatvora dao je ostavku na mjesto gradonačelnika Istanbula. 

-2001. godine osnovao je Stranku pravde i razvitka, a nakon samo godinu dana postojanja, ona postaje najpopularniji politički pokret u Turskoj. 
Osnivanje Stranke pravde i razvitka ojačalo je Erdogana kao političara i osnažilo njegovo mjesto na turskoj političkoj sceni, što ga je dovelo do mjesta gradonačelnika (2003.godine) na kom se zadržao do 2014. - odmah pošto je izabran za predsjednika tokom prvih neposrednih izbora ikada. 

Na početku svoje, pokazaće se, duge predsjedničke karijere koja i dalje traje, naišao je na brdo kritika, koje se sve do danas nisu zaustavile. Dvije godine nakon predsjedničkih izbora, Turska je doživjela vojni udar sa ciljem smjenjivanja Erdogana. 


Društvene mreže kao najveća prijetnja društvu

Od početka svoje političke karijere, Erdogan je na dvostrukoj meti javnosti; pristalice kažu da je poboljšao tursku ekonomiju i uveo političku reformu. Kritičari ga, pak, osuđuju za austokratske tendencije, korupciju i rastrošnost. 
Recep Tayyip Erdogan je žestoko kritikovan zbog toga što nije zaštitio ženska i ljudska prava, ograničavajući slobodu govora i pokušaj suzbijanja sekularnog identiteta Turske; kritikovan je i kao lider koji ućutkuje protivljenje i neslaganje.
Sa druge strane, na meti Erdoganovih kritika vrlo često su i društvene mreže. U jednom od svojih skupova, nazvao ih je ,,najvećom prijetnjom savremenom društva''. Nekoliko puta su, u cilju zaustavljanja terorističke propagande, bili blokirani Facebook, Twitter i Youtube. 
Twitter korisnici, poznati kao najslobodoumniji, doveli su tursku riječ #tamam u globalni trending. Tamam, u prevodu na bosanski jezik znači ,,dosta'' i tada se tvitovalo da je dosta Erdoganove diktatorske politike. 
„Želimo demokratiju, pa kažemo #dosta Erdoganu. Molim vas napustite svoje mjesto, učinili ste sulude stvari našoj zemlji i ljudima. Dosta! ”, napisao je tada jedan od korisnika. 


Žena koja odustaje od majčinstva po izgovorom ,,radim'' zapravo negira svoju ženstvenost

Dok je u svijetu sve više žena koje se odlučuju za karijeru i fokusiraju se na svoj posao, u Turskoj su one u deficitu. Za Erdogana, žene bi trebale da budu u kućama, rađaju djecu i opslužuju svoje supruge. 
„Ne možete dovesti žene i muškarce u jednak položaj; ovo je protiv prirode. (..) „Trudnicu ne možete podvrgavati istim radnim uslovima kao i muškarac. Ne možete majku koja mora dojiti svoje dijete izjednačiti s muškarcem. Ne možete natjerati žene da čine sve što muškarci rade kao što su to činili komunistički režimi ... To je protiv njene osjetljive prirode. " samo su neke od izjava turskog predsjednika koje su naišle na burne reakcije javnosti. 


Satirična poema njemačkog pisca Jana Bohmermanna

Da Erdogan prima osude i van granica Turske, svjedoči činjenica da je jedan njemački satiričar na nepristojan način predstavio turskog predsjednika. Poema je izazvala buru reakcija, kako u Njemačkoj tako i u Turskoj. Interesantan podatak je taj što je poema izazvala lavinu negativnih komentara čak i od protivnika Erdoganove politike. 
,,Nisam se smijao, čak ni nasmiješio; osjećao sam se odvratno.'' samo je jedan od komentara na ovaj pokušaj nipodaštavanja Erdogana. 

 

Piše: Semra Šantić

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana