25.7.2022. 21:58
Pet zemalja koje se ponose time što nemaju vojsku
Zvuči pomalo neobično ali neke države uopšte nemaju vojsku.

 Ima ih tridesetak, a ovo su samo neke od njih.

Island
Vojska i ratna prošlost mogu biti turističke atrakcije, bilo da je riječ o muzejima edukativnog karaktera ili paradama koje pokazuju moć neke zemlje ili njenu vojnu prošlost.

Ali, iako zvuči pomalo neobično – neke države uopšte nemaju vojsku. Evo u kojim ćete državama svijeta ovo malo teže doživjeti. Ima ih tridesetak, a ovo su samo neke od njih.

Andora
Ova evropska država koja je smještena između Španije i Francuske ima malu volontersku vojsku koja je samo ceremonijalna. S druge strane, u svrhu obrane Andora ima potpisane ugovore sa svojim susjedima.

Kostarika
Od 1949. godine na Kostarici zvanično ne postoje oružane sile (osim ako ne računamo policiju). Zbog toga ovu zemlju često nazivaju "Švajcarskom Centralne Amerike", jer je proglasila trajnu neutralnost još 1983. godine.

U stvarnosti, leđa joj ipak čuvaju Sjedinjene Američke Države.

Grenland
Obrana Grenlanda odgovornost je danske države, zato grenlandske vlasti nemaju kontrolu nad grenlandskom vojskom ni spoljjnim poslovima. Ne postoje regularne vojne jedinice, ali od 2009. godine grenlandske vlasti su se izborile za veću autonomiju u donošenju odluka pa možda budućnost nosi neke promjene.

Island
Evo jednog posebnog pripadnika NATO pakta – Island koji nema vojsku. Islanđani su ponosni na svoju pacifističku prošlost otkako su proglasili nezavisnost od Danske 1944. godine. Za svaki slučaj, imaju policiju i snage mira.

Mauricijus
Mauricijus nema vlastite profesionalne oružane snage još od 1968. godine otkako su izborili nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Sve potrebne poslove obavlja 10.000 službenika koji su pod zapovjedništvom policijskog povjerenika.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana