9.8.2022. 19:31
Zbog poremećaja joj raste brada: Volim kako izgledam

U trenutku kada je Dakota Kuk (Cooke, 30) ušla u pubertet, primijetila je gomilu dlačica na svom licu. Ubrzo je počela s depilacijama svake sedmice kao i brijanjem lica dva puta dnevno, kako bi izgledala ženstvenije. 

Kako piše Metro, uprkos tome što je otišla na nekoliko testova, nije jasno što je uzrokovalo Dakotinu dlakavost na licu, ali liječnici vjeruju da je to povezano s nadbubrežnom žlijezdom koja proizvodi povišenu razinu testosterona. 
Objasnila je i da je odrasla u razdoblju u kojem su žene s dlakama bile toliko stigmatizirane da su joj žene u salonu govorile kako djevojke ne bi trebale puštati dlake na licu. 

Tada joj je to ostalo u pamćenju, pa je tako sljedećih deset godina pokušavala sakriti svoje lice na fotografijama, te je odlazila na depilacije voskom. Otkrila je i da je na svome prvom poslu u jednoj trgovini, brijala lice dva puta dnevno, odnosno jednom ujutro i onda na pauzi jer su dlačice bile toliko vidljive.

Prekrivala je ožiljke od brijanja šminkom, a lice joj je cijelo vrijeme bilo nadraženo i crveno. 

- Sve se promijenilo kada sam 2015. godine bila s prijateljicom na zabavi koja mi je pričala o radu u cirkusu. Zaljubila sam se u ideju da postanem bradata žena u showu, pa sam odlučila odbaciti britvice i depilaciju i pustiti dlake na licu. Puštanje brade u početku je bili poprilično neugodno, trebalo mi je puno truda da je samo ne odrežem i ne obrijem. Imala sam i dosta tjeskobe zbog buljenja ljudi u početku, ali je došlo do tačke kada sam jednostavno odlučila da me više nije briga - objasnila je. 
Sada u cirkusu izvodi tačku u kojoj je Dakota, bradata dama, i izvodi trikove kao što hodanje po staklu, a porodica i prijatelji je u potpunosti podržavaju u svemu.

Veliku podršku joj pružaju i njezini pratitelji na društvenim mrežama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana