10.3.2024. 19:35
Američki borbeni avion F-35A od sada može nositi i nuklearne bombe
F-35A Joint Strike Fighter, američki višenamjenski borbeni avion pete generacije, dobio je operativni certifikat za nošenje termonuklearne gravitacijske bombe B61-12, navodi se u priopćenju F-35 Joint Program Officea (JPO).

Certifikacija, postignuta prije roka 12. oktobra, znači da su određeni F-35A sada sposobni nositi i konvencionalno i nuklearno oružje.

F-35A je prvi avion 5. generacije sposoban za nuklearno oružje i prva nova platforma (lovac ili bombarder) koja je postigla ovaj status od ranih 1990-ih, ističe Russ Goemaere, glasnogovornik JPO-a.

Odgovarajući na pitanja medija, Goemaere je citirao ograničenja američke politike otkrivanja informacija o razmjeni informacija o avionima s dvostrukom sposobnošću među NATO partnerima. Od 2023. godine NATO saveznici Belgija, Njemačka, Italija, Nizozemska i Turska posjeduju približno 100 starijih varijanti bombi B61, a prve četiri navedene zemlje planiraju koristiti borbeni zrkoplov F-35. Na predanost Njemačke programu F-35, primjerice, utječe potreba za zrakoplovom sposobnim za nuklearno oružje.

F-35A je certificiran da nosi samo noviju varijantu B61-12, koja zamjenjuje starije modele. Međutim, certifikacija se ne odnosi na varijante aviona F-35B i F-35C. Dok raspored isporuke B61-12 u Europu ostaje nejasan, proizvođač F-35, Lockheed Martin, naglasio je ulogu zrakoplova kao jedinog višenamjenskog "nevidljivog" lovca pete generacije na svijetu.

Borbeno zapovjedništvo američke ratne avijacije ističe da se očekuje da će svi F-35A u njihovom inventaru u budućnosti biti u nuklearno certificiranoj konfiguraciji. B61-12 se smatra kompatibilnim s bilo kojim zrakoplovom F-35 s dvostrukom osposobljenošću, a nadogradnje Block 4 lovca nisu obavezne za korištenje nuklearnog oružja.

Prethodno je borbeni avion F-15E bio prvi američki lovac kompatibilan s B61-12, a drugi lovci, uključujući F-16A/B, F-16C/D i PA-200 Tornado, isto tako su ovlašteni nositi nuklearno oružje. Ti avioni s dvostrukom sposobnošću doprinose odvraćanju uz tradicionalnu nuklearnu trijadu, osobito ključnu u svjetlu tekućeg rata u Ukrajini i pojačanih ruskih nuklearnih prijetnji.

Hans Kristensen iz Federacije američkih znanstvenika istaknuo je važnost nuklearne sposobnosti F-35A. Pozornica je pripremljena za nadogradnju taktičkog nuklearnog oružja u Europi s punom proizvodnjom B61-12 i četiri NATO saveznika i Američko borbeno krilo u Lakenheathu nadograđuje se za upravljanje bombom na F-35A, poručio je.

B61-12 dio je programa produljenja životnog vijeka tih bombi još iz Obamine ere, za koji se procjenjuje da će koštati 9,6 milijardi dolara, a proizvodnja je planirana do kraja fiskalne 2025. godine. Bidenova administracija također je najavila planove za novu varijantu, B61-13, za koju se očekuje da će imati sličan teret kao i verzija 7 navedene bombe. Verzije 12 i 13 ne smatraju se "novim" nuklearnim oružjem, jer samo prenamjenjuju bojne glave iz starijih bombi u nova kućišta, piše Breaking Defense. 

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana