25.3.2024. 16:09
Oglas za posao razbjesnio internet: Ko bi uopšte radio ovaj posao za takvu platu?
Jedan oglas za posao ovih dana je podigao buru na društvenim mrežama.

Pivnica u Osijeku objavila je konkurs kojim traži četiri majstora za pripremu pizze. Uslov je srednja škola i dvije godine radnog iskustva.

Ono što je razljutilo javnost je plata koju nudi: 840 eura bruto mjesečno. Riječ je o propisanoj minimalnoj plati koja od ove godine iznosi upravo toliko, odnosno oko 680 eura neto.

- Pa iz aviona se vidi za koga je taj natječaj pisan… Za strane radnike, naravno, primjećuje jedna Osječanka.

Zbog toga, portal Danica.hr je istražio kakve plate u istoj branši, pripremi pizza, nude drugi poslodavci. Pritom nisu uzimali u obzir sezonske poslove na moru jer su oni po primanjima neusporedivi s onima na kopnu.

Tako restoran u Karlovcu također traži četiri majstora za pizzu kojima nudi posao na neodređeno. Uslovi su isti: srednja stručna sprema i dvije godine radnog iskustva.

No, pizzerija u Karlovcu svojim novim zaposlenicima zato nudi početnu neto platu između 1500 i 1600 eura mjesečno. To je gotovo dva i pol puta više od ponuđene plaće u Osijeku.

Pekarnica u Vidovcu, mjestu kod Varaždina, također traži osobu za pripremu pizza sa srednjom strukom i godinom radnog iskustva. Nudi neto plaću između 1300 i 1400 eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana