19.7.2020. 19:50
Znakovi anksioznosti i depresije povezani sa simptomima Covid-19
Simptomi koronavirusa uključuju gubitak mirisa ili ukusa. Međutim, sada naučnici kažu da postoje još dva znaka bolesti.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Cincinnatiju su ispitali simptome 114 pacijenata kojima je dijagnostikovan Covid-19, a došli su do iznenađujućih podataka. 

Čak 47,7 posto učesnika je najmanje nekoliko dana prije pojave prvih simptoma prijavilo depresivno raspoloženje.

Od toga je također 44,7 posto izjavilo da pati od blage anksioznosti, a 10,5 posto ozbiljnu anksioznost.

Koautor studije, dr. Ahmad Sedaht napomenuo je da su znakovi anksioznosti i depresije razumljivo povezani sa simptomima Covid-19. 

- Neočekivani nalazi o psihičkim tegobama uzrokovanim Covid-19 potencijalno nam mogu reći nešto više o bolesti u budućnosti - istakao je i dodao da više nema sumnje da prodor koronavirusa definitivno utiče na centralni nervni sistem.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana