30.7.2020. 16:29
Uspješno pobijedite anksioznost
Anksioznost je fizički i emocionalni odgovor na opasnost. Često se javlja zbog malih stvari i veoma lako je izgubiti kontrolu zbog nje.

Terapija bojama

Ovi savjeti stručnjaka mogu vam pomoći da je pobijedite, ali i da se opustite i zabavite. 

1. Zastanite i nasmijte se - Ostavite sve šta radite, stanite i nasmijte se. Istraživanja su pokazala da smijeh smanjuje nivo stresa i čini vas manje anksioznim. 

2. Započnite terapiju bojama - Terapija bojama je odličan način da riješite problem anksioznosti. Možete je sprovesti na svojoj odjeći, ili obojiti zid određenom bojom ili bojama, poput nijansi plave, ljubičaste ili zelene. Ovu terapiju je lako sprovesti kada vidite koja boja prija vašim očima. 

3. Slušajte muziku koju volite - Slušanje muzike svakog dana može vam pomoći da prevaziđete anksioznost i da poboljšate svoje zdravlje. Neka vam raspoloženje napravi plej-listu. Zbog ovoga nije loše uvijek imati slušalice kod sebe – tako nećete smetati drugima, a kad osjetite da se anksioznost povećava, samo uključite muziku i isključite se potpuno iz svega.

Bez TV-a

4. Isključite se u potpunosti - Isključite sve spravice za komunikaciju, privucite stolicu, podignite noge na nju i ne radite ništa. Provedite to vrijeme mudro – to znači da ne treba da gledate TV, ne koristite telefon, tablet i druge uređaje. Napravite opuštajuću kupku ili aromaterapiju.  

Naučnici su otkrili da meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom. Također su testirali efekte meditacije na stres i anksioznost, i svaki put je ishod bio pozitivan. Možete i da prakticirate jogu kod kuće, koja predstavlja kombinaciju fizičkog naprezanja, meditacije i vježbi disanja koje smanjuju anksioznost.

Anksioznost utječe na naš um i tijelo – zbog toga bi oporavak trebao da uključi i jedno i drugo. Da biste svom tijelu i umu obezbijedili neophodne hranljive materije, treba da jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima. 

Studije su pokazale da je vitamin B zaslužan za dobro mentalno zdravlje, a da omega-3 masne kiseline mogu da smanje simptome depresije i anksioznosti. Osim toga, treba smanjiti unos šećera, procesuirane hrane i kofeina jer će to rezultirati boljim psihičkim stanjem i lakšom borbom protiv stresa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana