31.7.2020. 20:22
Evo koliko kapljica završi u zraku kada ne nosimo masku
Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku. Rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Thorax naglašavaju ključnu važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Maske smanjuju broj čestica korona virusa koje zaražena osoba izbacuje u vazduh, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.

Zaključeno je da čak i jednoslojne maske značajno sprečavaju izbacivanje kapljica. U slučaju kašljanja i kihanja su mnogo efikasnije dvoslojne maske.

Što više slojeva maska ima, to je efikasnija. Istraživači preporučuju maske s najmanje tri sloja, a hirurške su najbolje ocijenjene. Ipak, nema svako pristup tim maskama.

Video je snimljen kamerom visoke brzine, a prikazuje šta se događa kada osoba kašlje ili kiše. U slučaju kad se maska ne nosi, ogromna količina čestica završi u zraku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana