23.11.2020. 18:11
Mađari tvrde da napreduju kada je u pitanju testiranje ruske vakcine protiv korone
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja napreduje s testiranjima ruske vakcine protiv koronavirusa nakon što je prošle sedmice prva u Evropi primila uzorke tog lijeka.

Szijjarto je kazao da će deset početnih doza Sputnik V - koju je u augustu ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio kao prvu registrovanu vakcinu za COVID-19 u svijetu - biti podvrgnuto testiranju u Mađarskoj radi provjere sigurnosti i efikasnosti. Szijjarto je prošle sedmice najavio da su u toku pregovori između mađarskog proizvođača lijekova i ruskih partnera o eventualnoj domaćoj proizvodnji.

Sputnik V još nije prošao napredna klinička ispitivanja i još ga nije procijenila Evropska agencija za lijekove. Vakcina je već primijenjena u Rusiji među zdravstvenim radnicima i drugim rizičnim grupama.

Szijjarto navodi da je Mađarska također u pregovorima s tri kineska proizvođača vakcine i kupila je 2,8 miliona doza kineskog antivirusnog lijeka.

Ta srednjoevropska zemlja također je rezervirala 12 miliona doza vakcina od proizvođača u Evropi i Sjedinjenim Državama, uključujući britansko-švedsku farmaceutsku firmu AstraZeneca, Janssen sa sjedištem u Belgiji i i zajedničku američko-njemačku vakcinu kompanija Pfizer i BioNTech, prenosi AP.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana