15.1.2021. 11:03
Na internetu se nude lažne vakcine protiv koronavirusa
Kako je u svijetu otpočela jagma za vakcinom protiv COVID-19, koju milioni ljudi čekaju u redu, tako se u bespućima interneta pojavilo crno tržište.
Globalna utrka i dugi redovi čekanja otvorili su put organiziranim kriminalnim grupama koje na internetu nude lažne vakcine i nastoje od toga ostvariti ogroman profit, i to često s minimalnim pravnim posljedicama.

Tako je nedavno Interpol objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih grupa usred kampanja vakcinisanja protiv COVID-a 19, uključujući lažne vakcine i krađu zaliha, a i američki FBI je ukazao na nove prevare povezane s pandemijom i vakcinom protiv COVID-19.
Bernard Leroj (Leroy), direktor Međunarodnog instituta za istraživanje protiv krivotvorene medicine, izjavio je, navela je ona, da se na darknetu nudi vakcina protiv COVID-19 po cijeni od 1.000 dolara!

– Istraživanja Međunarodnog instituta za istraživanje krivotvorene medicine (IRACM) pokazuju da je trgovina lažnim lijekovima, uključujući vakcine, otprilike 20 puta manje opasna i 20 puta isplativija od trgovine drogom, s globalnom trgovinom ilegalnih lijekova u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara – objavila je ona.

(Mirza Malović)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana