18.2.2021. 9:16
Lauc otkrio kada će SARS-CoV2 uzrokovati samo prehladu: Kada sam to rekao izazvalo je ljutnju
Gordan Lauc, ugledni hrvatski naučnik, mikrobiolog, član Nnanstvenog savjeta Vlade, na svom je Facebook profilu naveo da članak u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature više-manje potvrđuje njegovu tezu da SARS-CoV-2 i "nije neki jako poseban virus".

Uz svoju objavu priložio je i link na članak u časopisu Nature.

-Prije nekoliko tjedana sam napisao da SARS-CoV2 zapravo uopće nije neki jako poseban virus, što je izazvalo dosta ljutnje među onima koji misle da je potrebno zaustaviti svijet i da je jedino ‘zero covid’ prava strategija.

Sada članak u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature kaže više manje istu stvar: Trenutno imamo 4 koronavirusa koji uzrokuju prehlade i SARS-CoV-2 koji je zaustavio svijet. Nakon ovog vala pandemije i kada cijepimo ugrožene skupine imat ćemo pet koronavirusa koji uzrokuju prehlade.

P.S. Da ne bi bilo zabune, i ostali koronavirusi mogu uzrokovati teške pneumonije. Jedno istražvanje je pokazalo da je i do 20% smrti od neobjašnjivih pneumonija bilo uzrokovano koronavirusima (brojka je iz glave, prolistajte moj zid unazad ako trebate link na konkretno istraživanje), napisao je Lauc.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana