5.3.2021. 10:14
Beaune: Solidarnost EU-a bila bi ugrožena nabavkom kineske ili ruske vakcine
Solidarnost Evropske unije bila bi ugrožena ukoliko zemlje članice bloka izaberu kinesku ili rusku vakcinu protiv COVID-19 koje još nisu odobrene, izjavio je francuski ministar za evropska pitanja Clement Beaune u petak.
- Ukoliko oni odluče da izaberu kinesku ili rusku vakcinu, mislim da bi to bilo prilično ozbiljno – kazao je Beaune za RTL radio.         

-  To bi predstavljalo problem u smislu solidarnosti i također bi predstavljalo ozbiljan zdravstveni problem jer ruska vakcina još nije odobrena u Evropi. Zahtjev za odobrenjem je upućen, ali ona još nije odobrena u Evropi i nikakav zahtjev još nije podnesen za kinesku vakcinu – dodao je Beaune.

Ruska vakcina Sputnik V već je odobrena ili se procjenjuje radi odobrenja u tri države članice istočnog krila Evropske unije – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici – dok odgode ometaju programe vakcinacije širom EU.

Regulatorna agencija EU za lijekove započela je u četvrtak s razmatranjem ruske vakcine radi eventualnog odobrenja.

Poljski predsjednik Andrzej Duda također je razgovarao s kineskim čelnikom Xi Jinpingom o kupovini kineskih vakcina protiv COVID-19, saopćio je u ponedjeljak njegov savjetnik državnoj novinskoj agenciji PAP, iako je ministar zdravstva Adam Niedzielski izjavio u srijedu da on trenutno nije preporučio kinesku vakcinu zbog nedovoljnih podataka.

Evropska komisija saopćila je u četvrtak da nije bilo nikakvih razgovora o kupovini ruske vakcine Sputnik V, prenosi Reuters.
 

(FENA)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana