18.3.2022. 12:01
Šta može biti rješenje za više od šest hiljada štetnih materija u samo jednoj cigareti?
Osnovni problem s cigaretama je duhanski dim, jer se u njemu oslobađa više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne. To znaju i pušači koji su svjesni rizika zbog svog dugogodišnjeg pušačkog “staža”, pa se ipak iz različitih motiva ne odriču ove loše navike. Riječju, postoji šest hiljada razloga da ovog trenutka ugase cigaretu.

ŠTA JE S ONIMA KOJE NI OVIH ŠEST HILJADA RAZLOGA NE MOTIVIRA DA TO UČINE?

Naučnici rješenje vide u boljim alternativama koje se od cigareta razlikuju po tome što ne sagorijevaju duhan, već ga zagrijavaju. To sa sobom nosi mnogo manje štetnih posljedica.

Naime, zahvaljujući tehnologiji i rezultatima naučnih istraživanja, razvijene su alternative koje ne proizvode dim, jer duhan ne sagorijevaju već ga zagrijavaju i samim tim smanjuju rizike koje on nosi.

S obzirom na to da je utvrđeno da zapravo sagorijevanja duhana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa, manje štetne bezdimne alternative značajno smanjuju njihov broj jer proizvode značajno manji postotak štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama, u nekim slučajevima i preko 90 odsto.

Ipak, ove alternative nisu u potpunosti bez rizika jer koriste duhan koji sadrži nikotin, a koji pak stvara ovisnost.

Također, ono što je važno naglasiti, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i sigurnosti, mogu biti dobra opcija za ljude koji bi inače nastavili pušiti cigarete.

JOŠ KARAKTERISTIKA KOJE PRAVE RAZLIKU

Prilikom konzumacije cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika. Naučno dokazane, bolje alternative stvaraju gotovo 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana