30.5.2022. 17:08
Prijeti li nam izbijanje nove epidemije: Evo šta kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne vjeruje da će izbijanje majmunskih boginja izvan Afrike prerasti u pandemiju, rekao je dužnosnik u ponedjeljak, dodavši da još nije jasno mogu li asimptomatske zaražene osobe širiti bolest.

U maju je otkriveno više od 300 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva majmunskih boginja. To je obično blaža bolest koja se širi bliskim kontaktom i uzrokuje simptome nalik groznici i karakterističan osip.

Većina slučajeva zabilježena je u Evropi umjesto u srednjoj i zapadnoj Africi gdje je virus endemičan.

Zasad nema potvrđenih smrtnih slučajeva.

Podsjetimo, nekoliko zemalja u Europi, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Veliku Britaniju i Švedsku, te SAD i Australija, zabilježili su prve slučajeve majmunskih boginja.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj virusa majmunskih boginja, ali prema riječima epidemiologinje Andree Jurić, možemo očekivati da se u skorije vrijeme pojavi i u našoj zemlji.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana