8.6.2022. 10:34
U Njemačkoj se pojavio smrtonosni virus: Izaziva upalu mozga
U Bavarskoj je otkrivena vrlo rijetka zaraza opasnim virusom Borna. Zaražena osoba dolazi iz okruga Mühldorf am Inn, objavio je nadležni ured u utorak

Bolest, koja je obično smrtonosna, u posljednjih nekoliko godina pojavila se nekoliko puta u Njemačkoj. Radi se o nekoliko izoliranih slučajeva zaraze. U protekle tri godine u istom okrugu su zabilježene još dvije infekcije virusom Borna. Klasični Borna virus izaziva upalu mozga koja gotovo u svim slučajevima završava sa smrtnim ishodom. Preživjeli obično imaju najteže posljedice, prenosi Poslovni dnevnik. 

U Njemačkoj se u prosjeku godišnje prijave dvije zaraze Borna virusom. Međutim, naučnici pretpostavljaju da je broj zaraženih veći - do šest slučajeva godišnje. Smatraju kako se svi slučajevi zaraze ne otkriju i ne prijave na vrijeme.

Prema bavarskom Državnom uredu za zdravlje i sigurnost hrane (LGL), 2021. godine u cijeloj Njemačkoj bilo je poznato sedam slučajeva zaraze ovim virusom, od kojih je pet zabilježeno u Bavarskoj.

Borna virus je zarazna bolest koja se sa životinja može prenijeti na ljude i obrnuto. Virus šire poljske rovke, ali i drugi sisavci poput konja i mačaka. Ova bolest se povezuje s upalom mozga, te je za većinu zaraženih fatalna, prenosi Fenix magazin. 

Karakteristična je za područja Njemačke i Austrije, jer u njihovim područjima obitava poljska rovka.



(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana