27.1.2023. 17:08
5
""Ja sam ponosni Srbin koji se rodio i otjeran je iz Sarajeva": Zna li Nešić čime se diči i da "Tri prsta" nisu srpski pozdrav!
Novopečeni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić gostovao je u četvrtak navečer na Federalnoj televiziji, a njegovo gostovanje izazvalo je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Nešić je tokom emisije, na pitanje voditeljice Amine Demić da objasni zašto je digao tri prista ispred zgrade Parlamenta BiH, se izvinio ali poručio da "ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju". 

Tom prilikom je ponovo digao tri prsta u studiju u trenutku kada je objašnjavao šta je i kako pokazao Nebojši Vukanoviću dok ga je ovaj snimao. 

Nenad Nešić, novi ministar sigurnosti BiH, povodom usvajanje deklaracije kojom se najoštrije osuđuje “dizanje tri prsta” rekao je da nema namjeru da se bilo kome izvinjava zato što je Srbin i zato što srspki narod ima svoje pozdrave, imena i krsnu slavu.

“Manipulacija je žrtvama rata da neko 2023. godine, činjenicu da postoje ponosni Srbi u Savjetu ministara koristi u izradama Deklaracija koje ovo društvo dalje dijele i ne dozvoljavaju mu da 30 godina iskorači. Ja sam ponosni Srbin koji se rodio i otjeran je iz Sarajeva u koji su gospoda iz SDA poslije rata došli”, rekao je Nešić.

On ističe da bi svi trebali da prihvate da postoje različiti narodi, običaji, različite vjere i različiti pogledi na bližu i dalju istoriju.

“Da bi postojala zajednička budućnosti mora se prihvatiti da postoje i Republika Srpska, i Srbi u Savjetu ministara, postoje i Dodik i Nešić, koje oni vole nešto manje, a postoji i Nebojša Vukanović koga vole nešto više. I bez nas, kao i bez Bošnjaka i Hrvata, ova zemlja je jednostavno nemoguća. Znam ja šta je problem inicijatorima deklaracije iz SDA. Oni ne umiju drugačije da se nose sa padom sa vlasti nego da svoj narod i politiku svog naroda drže u mržnji i prošlosti kako bi opstali”, istakao je Nešić.

Reakciju na potez Nenad Nešića imao je i Nihad Čolpa koji je ja na svom FB održao lekciju historije novom ministru sigurnosti.
Muhamed bin Rašid Al Maktum, UAE, statua u parku Burj Khalifa u Dubaiju i notorni Nešić. Postoji mnogo dokumenata u kojima Arapi koriste tri prsta, a nijedan dokument prije 1988. godine u kome Srbi koriste tri prsta. Nešić to sigurno ne zna, jer da zna, ne bi pravio budalu od sebe u Sarajevu, napisao je Čolpa-


Muhamed bin Rašid Al Maktum, UAE, statua u parku Burj Khalifa u Dubaiju i notorni Nešić. Postoji mnogo dokumenata u kojima Arapi koriste tri prsta, a nijedan dokument prije 1988. godine u kome Srbi koriste tri prsta. Nešić to sigurno ne zna, jer da zna, ne bi pravio budalu od sebe u Sarajevu.

Porijeklo pozdrava?

Pozdrav vodi porijeklo iz 4. vijeka nove ere. Srbi ga koriste od Prvog srpskog i Takovskog ustanka. U međuvremenu, nacisti i ustaše su pozdravljali na sličan način, a u Srbiju ga je "vratio" Vuk Drašković 1991. godine

Pozdrav sa tri prsta koji se smatra srpskim nacionalnim pozdravom, jednom rukom sa otvorenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, na iznenađenje mnogih nije originalno potekao od Srba. Iako izgledaju isto, simbolika ovog pozdrava i onog koji su koristili na primjer, nacisti tokom Drugog svjetskog rata i ustaše, Srbi vole reći, nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Ovaj “srpski pozdrav” sličan je “Ve” pozdravu koji  navodno označava “victory“ ili pobjedu, a u novijoj srpskoj historiji popularizovan je od strane lidera SPO-a Vuka Draškovića tokom demonstracija 9.marta 1991. godine.

Drašković je izjavio da je inspiraciju dobio od slike Ustanak u Takovu na kojoj Knjaz Miloš drži podignuta tri prsta. Koristi se uglavnom među mlađom populacijom, a običaj je da se odgovori istim pozdravom.

Međutim, ovaj pozdrav predstavlja i analogiju sa načinom krštenja pravoslvaca, sa skupljena tri prsta desne ruke koji simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha. U Hrvatskoj bi se danas takav pozdrav uglavnom protumačio kao nacionalna provokacija, pa je tako u ljeto 2006.godine na zagrebačkoj Gay paradi uhapšena učesnica iz Srbije i uslovno osuđena zbog “pokazivanja tri prsta”.

Ipak, postoje brojne fotografije koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše, pa čak i samog Ante Pavelića kako pred rimokatoličkim sveštenikom polažu zakletvu sa tri raširena prsta desne ruke. Međutim, ni oni se nisu pokazali kao originalni jer su takav pozdrav preuzeli od nemačkih SS jedinica.

Od njemačkih SS-ovaca su tri prsta preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.
tri prsta
Inače, historičari objašnjavaju da porijeklo korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga vijeka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga, kada su se Kršććani borili sa arijanskim hereticima. Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svijetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

Druga teorija

Druga teorija kaže da "U prošloj agresiji na BiH i zadnjih godina su uobičajeni srpski pozdravi sa tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke.

Ako upitate bilo kojeg srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među srbima, najčešći odgovor će biti: "oduvijek". Međutim, istina je malo drugačija. Niti na jednom dokumentu koji potječe iz perioda prije Drugog svjetskog rata ne postoji ni slovo zapisa o upotrebi simbola “ tri prsta ”.

Kad se prelistaju dokumenta iz Drugog svjetskog rata za očekivati je da će se ovakav pozdrav vidjeti na slikama pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta čiji ga danas “nasljednici” najviše koriste. Međutim, na nečije razočarenje, ne postoji niti jedna slika koja prikazuje srbe sa tri podignuta i raširena prsta u periodu Drugog svjetskog rata. Kopirajući SS-ovce, osim ustaša, preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

Tako su ga i srbi preuzeli od fašista i pod tim simbolom su počinili GENOCID nad Bošnjacima.
Bošnjaci moraju znati,..da dokle god vide srbe da dižu tri prsta,..to je podsjetnik Bošnjacima na prošli GENOCID i UPOZORENJE za sva vremena."


(Admir O.)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.