18.5.2023. 15:40
0
U Sarajevu se izdaje stan od 12 kvadrata - cijena 350 KM: "Mala soba sa kuhinjom i kupatilom na jako dobroj lokaciji. U okruženju market, apoteka, pošta"
Cijene stanova i dalje rastu, te zasad nema naznaka da bi ta tendencija se mogla promjeniti.

Osim cijena stanova generalno, porasla je i cijena iznajmljivanja.

Numbeo - Najveća svjetska baza podataka o troškovima života kaže da ćete prosječno u centru grada stan sa jednom spavaćom platiti nešto preko 532 KM, dok stan iste kvadrature izvan centra grada prosječno iznosi 375 KM.

Prema podacima iste platforme, za stan sa tri spavaće u centru grada ćete platiti malo iznad 877 KM u prosjeku. Dok će vas stan iste kvadrature samo izvan centra grada koštati prosječno 584 KM.

Osim lokacije (što nije isključivo), cijenu rente diktira svakako kvadratura stana, opremljenost stana, eventualni garažni prostor...

Na najvećoj kupoprodajnoj platformi Olx.ba moguće je pronaći stanove koji se rentaju po cijeni ispod 300 KM, pa se tako u sarajevskom naselju Aneks, iznajmljuje dvosoban stan u privatnoj kući po cijeni od 250 KM plus režije.

Stanodavac je u oglasu naveo da stan posjeduje internet, kablovsku. 

Stan možete pogledati OVDJE.

Još nižu cijenu izdavanja stana smo pronašli u sarajevskom naselju Nedžarići gdje se izdaje garsonjera u privatnoj kući za 180 KM. Kako je vlasnik naveo, garsonjera ima 20-tak kvadrata, a u cijenu je uračunat i internet. Kuća ima i parking prostor.

Garsonjeru možete pogledati OVDJE.

Još jedna garsonjera se izdaje u istoj kući po cijeni od 250 KM. Garsonjera ima 37 kvadrata, a u cijenu je, također, uključen internet. 

Garsonjeru možete pogledati OVDJE.

Po cijeni od 300 KM je i dvosoban stan u naselju Alipašino polje. 

Stan možete pogledati OVDJE.

Stan od 12 kvadrata - 350 KM

Ono što je zanimljivo, na platformi Prostor.ba se pojavio oglas za izdavanje stana od 12 kvadrata u centru Sarajeva po mjesečnoj cijeni od 350 KM.

Stan se nalazi u ulici Kemal Begova, u neposrednoj blizini BBI centra.