Desetka u Sarajevu 14 KM, radnica na Baščaršiji tvrdi: Da se mene pita, bili bi i skuplji
Vijest o poskupljenju ćevapa u Sarajevu izazvala je brojne reakcije širom regije, a prenijeli su je i regionalni mediji naslovima poput “Gastro šok” i “Ćevapi koštaju kao suho zlato”.
Cijena porcije od deset ćevapa u nekim od najpoznatijih ćevabdžinica na Baščaršiji porasla je s 12 na 14 KM.
Riječ je o objektima u staroj gradskoj jezgri koji bilježe najveći promet, naročito tokom turističke sezone. Porcija s pet ćevapa sada košta 7 KM, a dodaci poput kajmaka i jogurta naplaćuju se dodatno. Razlog za poskupljenje, kako navode ugostitelji, leži u rastu cijena sirovina i radne snage.
„Materijal je poskupio svakako, sve je poskupilo. Ali i trebaju da poskupe jer ovo je grad ćevapa i to je naša tradicija. Treba da bude 14 maraka“, kaže Selima Arapović, radnica u poznatoj ćevabdžinici na Baščaršiji.
Dodaje da novoformirana cijena za sada nije uticala na broj gostiju.
„Mi nismo osjetili pad. Turistima to ništa ne znači. A da se mene pita – cijena bi bila i viša. U Dubrovniku ćevapi koštaju 30 eura, a tamo i ne znaju šta su ćevapi“, dodaje Arapović.
Kako piše N1, reakcije turista i domaćih gostiju su, uglavnom, pozitivne. Mnogi smatraju da je cijena i dalje pristupačna u odnosu na kvalitet i uslugu.
„Sedam eura za takav obrok mi nije skupo. Hrana je ukusna i porcija je bila dovoljna“, rekla je Islam iz Maroka, koja je prvi put posjetila Sarajevo.
Slično mišljenje ima i Antonino iz Italije, koji je naveo da su ćevapi „ukusni i pristupačni“, a da bi ih bez problema preporučio drugima.
Camilo iz Švedske kaže da ga nova cijena nije iznenadila jer se, kako navodi, „inflacija osjeti svugdje u Evropi“.
Sarajevski ćevapi su za mnoge domaće posjetioce neizostavan dio svakog dolaska u glavni grad.
„Mi kada dođemo u Sarajevo, ne razmišljamo o cijeni ćevapa. To je naš običaj. Jednostavno dođemo i naručimo. Zna se gdje se jede“, kaže Azra Salahović, prosvjetna radnica iz Tuzle koja je sa kolegama i učenicima bila na izletu u Sarajevu.
Građani Sarajeva takođe ističu da ćevapi imaju vrijednost koju cijena opravdava.
„Ćevapi vrijede i više. To je simbol Sarajeva i ne vidim problem u cijeni“, rekao je Zlatko iz Sarajeva.
I dok se u Sarajevu broje ćevapi, a ne kalorije – jedno je sigurno: bez obzira na cijenu, ćevap ostaje kulturna valuta ovog grada.