16.6.2021. 22:05
4
Oglasio se muzej: Alija Izetbegović nikada nije obećavao zlatne kašike
U javnosti se povremeno pojavljuje teza kako je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović obećavao borcima da će "poslije rata jesti zlatnim kašikama". Povodom posljednjeg takvog slučaja oglasio se Muzej "Alija Izetbegović" demantujući ovakve tvrdnje, istovremeno pojašnjavajući i kako su one nastale.

- JU „Muzej Alija Izetbegović“ je osnovan je na četvrtu godišnjicu smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, 19. oktobra 2007. godine. Naš kolektiv čine akademski obrazovani mladi ljudi, istinski opredijeljeni za očuvanje i unapređenje društvene, kulturne, historijske i naučne vrijednosti Muzeja. Muzej podržava naučno-istraživačke radove studenata, te doktorske disertacije intelektualaca i naučnika, stavljajući im na raspolaganje svoju biblioteku i historijski arhiv. Značaj Muzeja ogleda se u očuvanju sjećanja na lik i djelo Alije Izetbegovića, te u afirmaciji i promociji onih univerzalnih ljudskih vrijednosti za koje se zalagao i borio.

Osim očuvanja intelektualnog naslijeđa prvog Predsjednika, vjerujemo da Muzej treba i da štiti lik i djelo Alije Izetbegovića. Ovo, nažalost, osim afirmacije istine, ponekada podrazumijeva i demantovanje brojnih laži i kleveta koje mediji šire o prvom predsjedniku nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Izetbegović, kao savremeni evropski mislilac, borac za ljudska prava i diplomata, bio je podjednako prepoznat i cijenjen i na Istoku i Zapadu, čemu svjedoči veliki broj priznanja i nagrada koje su mu dodijeljene tokom života. Među njima se ističu Međunarodno priznanje za demokratiju Centra za demokratiju Sjedinjenih Američkih Država (1997.), priznanje Foruma Crans Montana za razvoj demokratije (1998.), titula počasnog doktora pravnih nauka Marmara univerziteta u Istanbulu (1997.), nagrada za Islamsku ličnost godine – nagrada Ujedinjenih Arapskih Emirata (2001.) i brojne druge. Njegova književna djela prevedena su na desetine svjetskih jezika.


Imajuću ovo u vidu, žalost nas činjenica da se već decenijama u bh. medijskom prostoru osim afirmacije istine o ovom velikom lideru, državniku i intelektualcu, šire mnogobrojne laži i klevete. U emisiji “Dan uživo” televizije N1, tokom intervjua sa Ramizom Salkićem, voditeljica Emela Burdžović je nekoliko puta spomenula neistinu o tome kako je Izetbegović davao lažna obećanja, među kojima je i ono o “zlatnim kašikama”. Ova laž je više puta demantirana, a na internetu se mogu naći snimke Izetbegovićevih obraćanja borcima Armije R BiH u kojima govori i zastupa teze koje demantiraju laž o "zlatnim kašikama". Porijeklo priče o “zlatnim kašikama” treba tražiti u istoimenoj ironičnoj anegdoti objavljenoj u Časopisu za društvena pitanja “Pregled” (broj 7-8, juli-august 1979. godine, Sarajevo).

Dakle, laž da je Predsjednik Izetbegović borcima obećavao da će jesti zlatnim kašikama nakon završetka rata u potpunoj je suprotnosti sa njegovim stvarnim izjavama, koje su bile iskrene i zasnivale su se na moralu, kao temeljnom ishodištu političkog djelovanja Alije Izetbegovića, kao i obilježju njegovog odnosa sa narodom. U intervju koji je Alija Izetbegović dao Mati Đakoviću 23. jula 1998. godine o ovoj temi kaže: „Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda, jesti zlatnim kašikama?! Opozicija je to podmetala jednom borcu koji je rekao da sam im ja to obećao. Ali, ustvari je obrnuto. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći. Na pitanje "Kako će stvari teći?", govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi.“

JU Muzej “Alija Izetbegović” neće dozvoliti kaljanje ugleda i reputacije rahmetli Predsjednika Alije Izetbegovića i ljudskih vrijednosti za koje se časno borio i zalagao tokom cijelog života. Iz ovog razloga, obratili smo se sa zvaničnim zahtjevom televiziji N1 da javno demantuje gorenavedenu laž. Sa nadom da kolektiv televizije N1 cijeni i poštuje ličnost i djelo prvog Predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, te da afirmiše profesionalan pristup novinarstvu utemeljen na istraživačkom radu i poznavanju objektivnih činjenica, pozivamo ih da se ograde od gorenavedene klevete i istu demantuju, stoji u saopćenju Muzeja.


(Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.