26.10.2021. 14:05
0
Osnovano udruženje porodica s troje i više djece „Porodice 3 plus“
Udruženje porodica s troje ili više djece „Porodice tri plus“ jedinstveno je udruženje u FBiH koje zastupa i štiti interese porodica, a posebno porodica s troje ili više djece.

Danas je u Sarajevu održana i press-konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ciljevi, planovi i razlozi za nastajanje Udruženja. 

“Naša misija je doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova za porodice u Bosni i Hercegovini, a posebno onih sa troje i više djece. Naš cilj je poticati na društvenu odgovornost sve javne, poslovne i društvene sektore da se kroz omogućavanje benefita institucionalno i sistemski uključe u osnaživanje višečlanih porodica u funkciji podrške natalitetu”, rekao je predsjednik udruženja ‘Porodice tri plus’ Mustafa Vlahovljak. 

 Za 12 godina nedostaje šezdeset hiljada ljudi, u 7 godina ugašeno je 2000 školskih odjeljenja u BiH. U Federacij BiH za 23 godine broj  novorođenčadi je smanjen za 50%, u Bosanskoj Krajini u tom periodu je rođeno čak 75%  manje beba.

“Da bi jedno društvo demografski opstalo odnosno, da bi natalitet bio pozitivan nužno je da postoje porodice s troje i više djece jer su oni jedini dugoročni garant opstanka jednog društva. Otuda opredljeljenje za ove porodice  jer bez njih naše društvo umire”, dodala je Dženeta Kukuljac, aktivistica Udruženja. 

Iako višečlane porodice predstavljaju društvenu okosnicu i od javnog su interesa za BiH, njihove multiplicirane  obaveze i potrebe, do sada sistemski nisu prepoznate čime su dovedene na marginu društva i u socijalnu isključenost. 

“Višečlane porodice su u demografskom smislu najznačajniji dio našeg društva i zato tražimo da se država prema njima tako i ophodi. Cilj nam je dovesti ove porodice u fokus i ukazati na njihov značaj”, istakli su. 

“Pokrenuli smo veliki projekat „Zajedno za djecu“ u kojem smo pozvali javne i  društvene subjekte da nam se pridruže s ciljem ostvarivanja benefita za višečlane porodice porodice i podrške natalitetu opće.

Cilj je da sa svim subjektima koji se uključe u projekat,  obezbijedimo novčanu razliku koja je potrebna za dostojanstven život i brižno podizanje djece u ovim porodicama. Naš proračun je da na ovaj način  možemo obezbijediti i do 500 KM za svaku višečlanu porodicu”, kaže Mustafa. 
U sklopu projekta pozvali smo vlast na saradnju i razimijevanje, te privredne subjekte na partnerstvo. 

Udruženje ‘Porodice tri plus’ je različitim nivoima vlasti u FBiH uputilo 20 inicijativa u vidu seta mjera, dostavljena je Inicijativa  za uvećanje dječijeg dodatka za porodice s troje i više djece“ uvrštena je u Nacrt zakona koji je Skupšina KS usvojila.

“Ova mjera,  sa minimalnim uvećanjem novčanog iznosa nije dovoljna  ali smo ponosni  jer se time prvi put definiše sistemski pristup  pomoći  porodicama s troje i više djece i ova populacija prepoznaje kao kategorija koju treba podržati”.

“Ustrajaćemo na svim  predloženim inicijativama kao što su jednokratne i mjesečne naknade za majke i  djecu, mogućnost lakšeg zapošljavanja, pogodnosti pri korištenju usluga u javnim ustanovama, finansijske olakšice  prilikom rješavanja stambenih pitanja i gradnje porodične kuće”, ponosno ističu iz Udruženja. 

Drugi dio projekta usmjeren je na poziv svim privrednim i društvenim subjektima da se priključe  pokretu „Zajedno za djecu“  i osiguraju popuste u svojim prodajnim mjestima pri kupovini  i korištenju usluga za višečlane porodice. 

Porodična 3 plus kartica
Mogućnost ostvarenja pogodnosti i popusta pri kupovini i korištenju usluga  se ostvaruje posjedovanjem Porodične 3 plus kartice koju izdaje udruženje. Kartica je personalizovana na ime roditelja i ujedno predstavlja identifikacioni dokument kojim se ostvaruju popusti i pogodnosti u sportskim klubovima, na prodajnim i drugim mjestima.

Pravo na Porodičnu 3 plus Karticu imaju svi roditelji sa troje ili više djece. 

“Pozivamo sve roditelje na jedinstvo u djelovanju, poslovne subjekte na partnerstvo i  vlast na razumijevanje i saradnju”, ističu iz udruženja porodica s troje i više djece ‘Porodice tri plus’.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.