17.12.2021. 9:02
0
Modna revija povodom obilježavanja Međunarodnog dana migranata: Priča o nama, modna priča koja prati put migranata
Međunarodna organizacije za migracije (IOM) uz podršku Evropske unije, povodom Međunarodnog dana migranata i obilježavanja 70. godišnjice od uspostavljanja Organizacije, u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu je organizirala Modnu reviju pod nazivom Story About Us/ Priča o nama.

Ovom prilikom je predstavljen modni brend No Nation Fashion (NNF), nastao u privremenim prihvatnim centrima (PPC) u Bosni i Hercegovini (BiH), a kreacije su, osim bh. manekenki, nosili migranti i migrantice koji su učestvovali/e u njihovom stvaranju pod vođstvom dizajnerice Aleksandre Lovrić. 


Prva kolekcija brenda No Nation Fashion predstavlja razvojni pravac i put migranata do njihovog konačnog odredišta koje se ogleda u društvenoj i kulturnoj integraciji. Ideja je nastala u okviru projekta Evropske unije “Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu”, u privremenim prihvatnim centrima Blažuj,  Ušivak i Miral, gdje su se postojeći mali šivaći kutci, koje je IOM osmislio kako bi migrantima omogućio da razvijaju vještine šivanja, da unapređuju znanja i iskustva u kreiranju, kao i da prekroje svoju odjeću te sašiju zaštitne maske, transformisali u modne ateljee. 

Modni kutci su ubrzo postali mjesto okupljanja kreativnih osoba koji imaju smisao za modni dizajn, želju da pokažu svoje talente i uče o drugim kulturama i različitostima. Tu su se stvarala  različite emocije, od sreće, ushićenosti, tuge, podrške i druženja. Ponosni jer su izazvali medijsku pažnju i pozitivne reakcije, željeli su da doprinesu još više. Uz podršku  članova lokalne i šire zajednice, kreativaca i stručnjaka različitih profila, lokalnih modnih brendova i dizajnera, umjetnika, zanatlija, škola, kompanija i privatnog sektora, medija i volontera, u ovim modnim kutcima je nastao No Nation Fashion. Ovaj modni brend utemeljen je na kulturnoj razmjeni, kreativnoj saradnji i uzajamnom učenju kao načinu za osnaživanje i promoviranje socijalne integracije migranata, te razumijevanje između migranata i lokalne zajednice, koristeći se medijem modnog izražaja različitih kultura.