27.12.2021. 16:15
0
Usvojen Nacrt zakon o Zakonu o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone u KS
Skupština Kantona Sarajevo je danas, na nastavku svoje 46. sjednice, donijela Nacrt zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone u KS.

“Primjenom postojećih zakonskih rješenja ukazao se niz nedostatnosti i nedovoljna uređenost brojnih pitanja u ovoj oblasti. Potreba za novim rješenjima postoji već par godina, a Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo je sada pokrenulo i donošenje novih, inoviranih zakonskih odredbi. Zaprimili smo i brojne inicijative i prijedloge za izmjene i dopune predmetnog zakona koje su upućene od zastupnika Skupštine KS, udruženja, institucija i drugih zainteresiranih strana po pitanju regulisanja predmetnih poreza”, istakao je u svom uvodnom izlaganju ministar finansija KS Davor Čičić.Cilj izmjena Zakona jeste, kako je naglasio ministar Čičić, dobiti u konačnici optimalan zakon koji će biti provodiv i koji će na fer i pošten način tretirati sve učesnike u procesu oporezivanja u gore navedenim slučajevima. Iako predložene izmjene tretiraju samo 10 članova zakona, prema diskusiji zastupnika, njihovim sugestijama i prijedlozima očigledan je interes i potreba da se se jasnije i preciznije definišu procesi u ovom postupku.


- Izmjene predviđaju i izmjenu visine poreza na nasljeđe odnosno njegovo smanjenje sa osam na pet posto. Takođe, nacrt zakona tretira i plaćanja ili oslobađanja od porez na promet nekretnina mladih koji prvi put stiču svoju nekretninu, zatim preciznije definira oporezivanja pokretne i nepokretne imovine u nasljeđivanju i ulogu notara u tom procesu, te se u nekoliko članova precizira ko i kako može ostvariti pravo na manji porez. - navedeno je.Ponuđeno novo zakonsko rješenje tretira prava i obaveza vanbračnih partnera, u skladu sa Porodičnim zakonom FBiH U Nacrt ovoga zakona prepoznata je, kako su istakli zastupnici, i njegova socijalna dimenzija, a ne samo ona primarna, prihodovna.


Zastupničke diskusije na današnjoj sjednici Skupštine biće uvrštene u javnu raspravu po ovom nacrtu, koja će trajati 30 dana. Sve zainteresirane strane, a posebno lokalne zajednice, pozvane su da uzmu veće učešće u ovoj raspravi jer dio prihoda od ovih poreza pripada upravo općinama KS-a, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.(Amer Mujezionović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.