31.12.2021. 12:50
0
"Ne smijemo pristati na ideju da beba u Kantonu Sarajevo vrijedi više od bebe iz drugog kantona. Tragikomična je reakcija premijera Novalića"
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na koji je Vlada Kantona Sarajevo podnijela amandman na član 20. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Za potrebe ovog amandmana u Budžetu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM.

Ovim izmjenama će svaka porodilja dobijati mjesečni iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM.

"Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na osnovu posljednjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plate u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno iznosi oko 1.000 KM)", napisala je na svom Facebook profilu zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić.

Ovim Zakonom se predviđa i da porodice koje imaju troje ili više djece, ostvaruju dodatak na djecu uvećan za 10 posto za svako dijete.

Također se i cenzus prihoda kod stalne novčane pomoći uvećava za 10 posto (75 KM), a u slučajevima kada korisnik ne živi sa članom porodice, prijedlog je da se cenzus prihoda sa 20 uveća na 60 posto prosječne plate.

Nakon Sarajeva i Mostar se odlučio na pomoć porodiljama

Osim za porodilje u KS, i za mostarske porodilje koje očekuju prinovu u narednoj godini. Gradsko vijeće usvojilo je inicijativu o porodiljskoj naknadi, za što je iz budžeta izdvojeno 350 hiljada maraka. Iako je riječ o jednokratnoj pomoći, koje ranijih godina nije bilo, za porodilje će to značiti svojevrsni poticaj.

Vijest o izdvajanju sredstava za porodiljske naknade, porodilje u Mostaru primile su sa oduševljenjem. Vijećnica Irma Baralija, koju do termina poroda dijeli tek sedam dana a koja je prisustvovala današnjoj sjednici, kaže da je riječ o odluci koje su Mostarke dugo čekale, jer osim pomoći kantona, druge nije bilo.

“Da li je to simbolično ili ne o tome možemo razgovarati ali je definitivno korak naprijed. S obzirom da znamo kako su porasle cijene i pelena. Sve majke znaju koliko mjesečno izdvajaju za to, sve potrepštine za bebu. Novorođenče iziskuje zaista mnogo, pogotovo ako ranije niste imali djecu veliki je trošak. Tako da će ovo dobro doći”, kazala je Irma Baralija, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostar.

A da će dobro doći smatraju i ostali građani. No više bi tvrde značilo, kada bi se povećala mjesečna naknada.

Jednokratna novčana pomoć koju porodilje u HNK primaju od Kantona iznosi 400 KM, dok je mjesečna naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje različita.

Zaposlene majke, neovisno rade li u javnom ili privatnom sektoru po odlasku na porodiljni dopust godinu dana primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 40 posto plate koju su primale posljednjihšest mjeseci prije odlaska na porodiljni dopust. Kanton refundira poslodavcima troškove u iznosu od 40 posto.

Nezaposlene majke ostvaruju pravo mjesečne nakande u trajanju od 6 mjeseci koja iznosi 40 posto od prosječne plate u FbiH, ali samo ako ukupan prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos 15 posto prosječne federalne plate. Od Grada do danas nije bilo nikakvog poticaja. No i to se mijenja. O visini jednokratne pomoći odluka će biti naknadno donesena.

“Nakon ovog nama slijedi donošenje odluke koja će biti na Gradskom vijeću u kojem iznosu će to biti i koji model ćemo koristiti, tako da sad imamo izdvojeno 350 tisuća KM , nadam se da će to biti dovoljno, ako ne bude pojačat ćemo tu stavku”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

“U prijedlogu koji smo mi uputili u Gradsko vijeće naknada za prvorođeno dijete je 300 KM, za drugo 500 KM, za treće 700 KM, za četvrto 1400 KM, za peto 2800, za šesto 5000 KM i za sedmo dijete i više 10 tisuća KM”, kazao je Kažimir Miličević, vijećnik HDZ-a BiH u Gradskom vijeću.

Pomoć porodiljama u ovom kantonu ne završava s jednokratnim ili mjesečnim naknadama kaže Baralija. S obzirom na to da u prvim danima majčinstva porodilje traže pomoć na privatnim adresama, zatražila je finansiranje makar jedne besplatne posjete patronažne sestre, no novca u budžetu za tu vrstu pomoći za sada nema.

Ćudić: Ne smijemo pristati na ideju da je dijete u KS vrijednije

Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izjavila je da je ova odluka ujedno i pritisak na druge kantone, ali i na cijeli entitet. Ona ovu odluku vidi kao strateško investiranje u budućnost i opstanak Bosne i Hercegovine.

Federalna zastupnica naglašava da postoji apsolutna mogućnost i mehanizmi da se ovakva odluka uvede i u drugim kantonima.

“Naša stranka je još 2014. godine uputila Vladi Federacije BiH tri moguća modela finansiranja porodiljskih naknada u čitavoj Federaciji BiH. Potpuno je necivilizacijski da imamo porodilje koje odavde žive 50 kilometara i ne ostvaruju ista prava kao porodilje u Sarajevu. Postoje načini na koje se može postići da porodiljama u drugim kantonima slušati ovu priču iz Sarajeva ne bude jedno tužno iskustvo. Tragikomična je reakcija premijera FBiH koji je na ovu odluku rekao ‘ a mi ćemo davati porodiljama 300 KM’. Neće im to davati FBiH, ja taj zakon o kojem on govori jako dobro poznajem. Taj zakon kaže da će kantoni zadržati porodiljske naknade, da će i dalje kantoni biti zaduženi, s tim što bi Vlada FBiH nalagala da se to izjednači na 300 KM, što je znatno manje nego sada u KS. Svako ko poznaje zakon zna da se time obmanjuje javnost”, govori Sabina Ćudić.

Ova odluka nije samo pomoć porodiljama i porodici, ona ima i ekonomski pozitivne efekte, naglašava Ćudić, spominjući kako je prethodne dane provela dopisujući se sa zahvalnim, a nepoznatim osobama.

“To je višeslojno investiranje. Radi se o stimulisanju potrošnje. Većina porodilja neće štediti tih 1000 KM. Taj će se novac vratiti u ekonomiju i cirkularno će se osjetiti u privredi. Prvenstveno, osjetit će to porodilje, osjetit će rasterećenost koju osjete evropske porodilje”, navodi zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

Upitana o negativnim komentarima koji su se čuli na uvođenje ove odluke, a koji se odnose na neujednačene porodiljske naknade, Ćudić naglašava da se je ova odluka ujedno i pritisak na druge kantone.

“Mi sa ovom odlukom želimo stimulisati i druge kantone na pravilnu preraspodjelu sredstava. Analize budžeta drugih kantona pokazale su gdje i kako i koliko bahato se troši novac. Prilikom usvajanja budžeta u FBiH ukazivali smo na tačke sa kojih bi trebalo preusmjeriti novac. Ne smijemo pristati na to da novca nema, ne smijemo pristati na ideju da beba u KS vrijedi više”, navodi, ponavljajući nadu da će ovo biti pritisak na druge kantone, ali prevashodno na Vladu FBiH.

Zastupnica Naše stranke ponavlja da ovakva porodiljska naknada nije socijalno davanje. To je strateško investiranje u opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine, poručila je.

“Načini na koji se tretiraju porodilje u BiH jeste kroz sistem socijalne zaštite. Porodilja nije nužno i socijalni slučaj, ali jeste u porodici koja ima specfične potrebe u specifičnom periodu života. Pogledajte evropske modele – nema razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, iz razloga što briga za dijete mora da bude jednaka”, naglasila je ona.

Važna činjenica je i to da je ukinuto je pravilo da je posjedovanje motornog vozila smetnja i prepreka za dječiji dodatak.

Ćudić napominje da su takva pravila i dalje važeća u drugim kantonima.

“I zakon kojim se hvali Vlada FBiH koji će, nadam se, biti na dnevnom redu u narednom periodu i dalje predviđa te sramne odredbe. Ukoliko bilo koji član vašeg domaćinstva posjeduje taj automobil, ta odluka se odnosi i na vas. Primjerice, ako nezaposlena porodilja živi u većem domaćinstvu gdje njen ili otac njenog supruga posjeduje vozilo – ona gubi pravo na naknadu. A onda Vlada FBiH kaže da bi se možda trebalo računati i na starost vozila ili jačinu motora”, prepričava Sabina Ćudić.

Naglašava da smo kao država izuzetno kreativni u oduzimanju prava ljudima, te da koristimo pravne umove u državnom sektoru da osmisle načine kako da minimiziraju  prava građana.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.