24.1.2022. 13:09
0
SDPBIH podržao aktivnosti organizacija civilnog društva i predložene Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine
Realizirajući zajedničko opredjeljenje da se organiziraju sastanci sa rukovodstvima političkih organizacija danas su predstavnici organizacija civilnog društva Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u Sarajevu održali susret sa delegacijom SDPBIH koju je predvodio predsjednik Nermin Nikšić i generalni sekretar Elvir Karabajić, navodis e u saopćenju VKBI.

Tokom susreta delegacije su se međusobno informisale o aktuelnoj društveno političkoj i ustavnoj krizi, kao i pregovorima koji se vode sa predstavnicima OHR-a, delegacije EU i drugih međunarodnih izaslanika o promjenama Ustava i Izbornog zakona u BiH.


Predsjednik SDPBIH Nikšić jasno je izrazio podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom i dr.). 


Predsjednik Nikšić istakao je da će SDPBIH zvanično pozvati svoje članstvo, simpatizere kao i sve građane koji to do sada nisu učinili da podrže ponuđene Principe putem web aplikacije. Usaglašeno je da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodni i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. SDPBIH ohrabrio je nevladine organizacije da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih one koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprostavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH.  
Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje parvosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBIH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti. Veliki je potencijal kojim država raspolaže a koji se može staviti u funkciju razvoja entiteta, kantona, gradova i općina.SDPBIH zahvalio se na angažmanu organizacijama civilnog društva ističući neophodnost saradnje u ovom važnom periodu za BiH i istakao da SDPBIH ostaje otvoren za daljnju saradnju i susrete. Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku predsjedniku SDPBIH i njegovim saradnicima, otvorenom razgovoru i opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u evro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.