9.12.2022. 21:15
1
Novo zaduženje: RS uzima od Mađarske kredit od čak 220 miliona KM
Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od čak 110 miliona eura kojim će krpiti rupe u budžetu, odnosno finansirati budžetski deficit i refinansirati dio duga, saznaje CAPITAL.

Odluku o prihvatanju zaduženja prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarsкe Vlada RS je donijela jučer, a koliko se Vladi žuri pokazuje i to što stupa na snagu već danas.

Entitet kredit uzima na deset godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet posto.

„Prihvata se zaduženje RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 eura. Namjena kredita je obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, navodi se u odluci.

RS će plaćati i naknadu za rezervaciju od 0,5 posto godišnje na nepovučena sredstva, prenosi CAPITAL.

Prema preliminarnim podacima javni dug entiteta, koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra, iznosio je 5,087 milijardi KM ili 36,3 posto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM, odnos 43,5 posto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Republici Srpskoj u idućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Iako ministrica finansija Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni.

Inače, entitetski predsjednik Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban, koji su u odličnim odnosima, dogovorili su u novembru prošle godine pomoć Republici Srpskoj od 100 miliona eura.

ERS krije uslove prodaje solarne elektrane Mađarima
Političke veze RS i Mađarske vidljive su i u energetskom sektoru ovog bh. entiteta. Tako je „Elektroprivreda RS“ mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN) omogućila da preuzme 70 posto vlasništva nad javnim preduzećem „Solarna elektrana Trebinje 1“, ali pod uslovima koje krije od javnosti.

Koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodijeljena je 19. oktobra 2020. godine Elektroprivredi RS. Cijeli projekat vrijedan preko 100 miliona KM, prema koncesionom ugovoru, ERS je trebao završiti do oktobra ove godine.

Ipak ovo javno preduzeće očigledno nije imalo namjeru da gradi ovu solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije ERS na svojoj adresi osnovao preduzeće „SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim je 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji LREN. Na taj način mađarski investitor je bez javnog nadmjetanja uveden u ovaj posao.

Kako su mediji tada pisali taj novac je namijenjen za finansiranje poljoprivrednih proizvođača i malih i srednjih preduzeća u zemlji.

U međuvremenu je Mađarska odobrila samo prvi dio granta od 28 miliona eura za pomoć poljoprivrednicima.

Dodik je ranije rekao da je 28 miliona izdvojeno za pomoć poljoprivrednicima, te da slijede izdvajanja za mali industrijski sektor.

Dodik je naveo da je riječ o prvoj tranši, te da je potrebno ispoštovati procedure.

„Prema sektoru poljoprivrede ide 28 miliona efektivne pomoći. Sada razvijamo otprilike toliko za mali industrijski sektor, nakon čega ćemo to isto učiniti i za mala i srednja preduzeća“, rekao je tada Dodik, prenosi N1. 


(A.R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.