22.3.2023. 20:04
3
Pogledajte obraćanje Fikreta Hodžića Sudu BiH: Vrijeđao novinare i eksperte, tvrdio da ga žele ubiti…
Sudu BiH danas se obratio Fikret Hodžić, vlasnik kompanije ‘Srebrena malina’ i optuženik za nabavku 100 neupotrebljivih respiratora iz Kine.

Obraćanje Fikreta Hodžića izazvalo je pažnju jer u njemu vrijeđao, prijetio i otkrio neke teorije zavjere.

Hodžić je pokušao biti emotivan i patetičan u svojoj završnoj riječi ponavljajući kako ne želi da izazove sažaljenje, dok je iz pripremljenog teksta jasno da je upravo to htio. Hodžić je uglavnom pljuvao po medijima koji su kritički izvještavali, ekspertima koji su svjedočili da su njegovi respiratori neupotrebljivi i opasni za pacijente, kukao kako ga se vrijeđa…

No, evo detaljno šta je pričao. U video pogledajte kako je izgledalo obraćanje Fikreta Hodžića:

Obraćanje Fikreta Hodžića počelo je pričom o istini i tome da je ona došla.

“Došla je istina, nestalo je laži. Vjerujem da već sada možete naslutiti kako će obraćanje biti više nego lično ispunjeno željom da najprije vama, pa onda i svima drugima kažem istinu. Neću biti puno vođen pravnim rukopisom, jer vjerujem da je moj advokat uradio više nego dobar posao. Da odmah stvari nazovemo pravim imenom, nije ovo časni sude obraćanje koje kod vas ili kod drugih želi izazvati neki vide suosjećanja prema meni. Ali ni žaljenja. Ja nikada nisam bio za žaljenje niti ću biti. Trudili se jesu i ismijavali, čak i ovdje u sudnici. Bit će ovo iskaz da kažem sve ono što do sada nisam, jer sam sve vrijeme procesao poštovao sud i svojom šutnjom pokušao pomoći da što prije ovaj proces bude priveden kraju. Nažalost, Tužilaštvo BiH bili su više posvećeni javnom oglašavanju nego što su se istinski bavili svojim poslom.”, rekao je on.

Onda je citirao Dragana Bursaća i vrijeđao ga.

“‘I zato jeste malina tek puki kabadahijski četnik, čije ideološko zlodjelo mnogostruko gore od nelegalne nabavke respiratora’, izgovorit će Dragan Bursać, a prenijeli su skoro svi mediji u našoj zemlji.

I ovo je časni sude dio onog medija plana za koji smo čuli ovdje u sudnici, a kojim su se vodili tužioci ovog procesa. Dok sam pisao, razmišljao sam trebali ova izjava neki komentar. Možda časni sude da jedino probamo zamisliti šta bi se desilo da je kojim slučajem preživjeli Holakausta nazvan nacistom”, kazao je Hodžić.

Onda je kazao kako ne želi saosjećanje.


“Da se još jednom vratim na priču o saosjećanju. Nije ovo zbog toga. Ovo je da se časni sude više nikome i nikada ne ponovi Dragan Bursać. Neću se više vraćati na grad u kojim sam rođen i na mjesto gdje je osnovana moja firma. Reći ću da ni grad nisu štedjeli. Koristili su svaku moguću priliku da ga spomenu u kontekstu kriminala ili lopovluka. Zapravo, u kontekstu svega onoga što kod ljudi treba da izazove odbojnost, gađenje ili makar razlog za komentarisanje. Neka se ovo pamti. Neka se zabilježi jedno vrijeme u kojem su neki, zarad nekih interesa prodali dostojanstvo za koje će nekada morati biti pitani”, kazao je, prenosi Raport..

Potom je govorio o Almiru Badnjevuću, ekspertu koji je verificirao aparate.

“‘Fikretovi respiratori ubijaju ljude. Ako nekog pacijenta spojite na te respiratore doći će do pucanja pluća pacijenta. I uslijedit će smrt’, reći će gostujući na jednoj televiziji stručnjak za svoj interes, Almir Badnjević. Ni ovo ne treba previše komentarisati časni sude, dovoljno je kazati da je banka u čijoj je vlasničkoj strukturi su uži članovi porodice pomenutog, svu dokumentaciju Srebrene maline dala je mediju koja je bila okidač za ovu aferu. O tome ćemo na nekom drugom sudu. Nadam se”, zaprijetio je Hodžić.

Hodžić je dalje kazao kako su od njega pravili ubicu i da zbog toga treba biti ubijen.

“Neka Sarajevo i BiH danas čuju časni sude kako su se neki trudili uvjeriti stanovnike ove zemlje da sam ubica i da kao takav ne zaslužujem ništa, osim da i ja budem ubijen.

‘Nije metak skup, a narod se lagano budi. Ubijen si prije suda’. Ovo je samo jedna od poruka koje su mi stizale svakodnevno. Nisam o njima ranije govorio, nisam o njima pisao ni ambasadama tražeći zaštitu. Tako su časni sude uporedo jedni prijetili, drugi objavljivali na stotine lažnih informacija, koji su imali samo jedan cilj. Staviti metu meni na čelo. Sihronizovano sa pomenutim su također su svako malo vršeni pretresi moje porodične kuće, stana, firme. Što nije bio slučaj sa ostalim optuženim. Traželi su neke dokaze, a i sami su znali da nemaju šta pronaći osim onoga što sam im i ponudio na prvom ispitivanju”, pričao je Hodžić.

Na kraju je Hodžić kazao kako je ustvari on samo kolaterala i da je stvarni cilj nečega bio Fadil Novalić, premijer FBiH i prvooptuženi.

“Sjetit ćete se da sam ovdje u sudnici rekao da sam tužitelju prilikom davanja prve izjave rekao da slijedi put iste i da će stvari biti potpuno jasne. Želeći time olakšati stvari u vrmenu koje je bilo preteško za sve nas, zbog korone koja je svakodnevno odnosila živote.

Nažalost, časni sude tog trenutka nisam znao šta se valja iza brda. Nisam znao da sam ja tek oružje kojim se trebaju srušiti neki drugi ljudi. Jedan od njih sjedi u prvoj klupi. Svaki pretres i ispitivanje svodilo se na priču o tome da izgovorim ono što nikada nisam. Zato stojim danas ovdje gdje jesam. Traženo je da izgovorim laž, da sam dio nekog organiziranog lanca. Gdje sam kao posljednji u lancu trebao zaraditi neke sitne novce”, naveo je Hodžić.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.