2.10.2023. 17:39
0
Brucoši koji nisu iz Sarajeva sve će morati plaćati: Čak i ako su djeca šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida
Studenti koji ove godine prvi put kreću na Univerzitet u Sarajevu, a koji pripadaju kategorijama djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, kao i djece bez oba roditelja, bit će primorani plaćati školarinu bez obzira na status.

Ovu informaciju potvrdio je i predsjednik SPUS-a Imran Pašalić.

Ovo se odnosi samo na studente koji nemaju prebivalište u glavnom gradu BiH.

Kako je do sada glasilo pravilo da studenti iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, kao i djece bez oba roditelja, nisu bili dužni plaćati troškove fakulteta.

Pašalić je kazao kako se ova odluka odnosi samo na brucoše, dok će se prema studentima starijih godina primijenjivati stari princip, odnosno da su svi studenti sa prostora BiH, a koji spadaju u navedene grupe, oslobođeni plaćanja školarine. 11. septembra smo Skupštini Kantona Sarajevo dostavili inicijativu kojom predlažemo izmjenu stava 3 iz člana 31. Zakona o visokom obrazovanju koji trenutno glasi: “Studenti iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, kao i djece bez oba roditelja, a koji imaju prijavljeno prebivalište u Kantonu Sarajevo, oslobođeni su plaćanja školarine odnosno školuju se na teret Budžeta Kantona Sarajevo“, a za koji smatramo da je u najmanju ruku diskriminatoran i štetan po odnos prema braniteljima i prema državi Bosni i Hercegovini – kazao je Pašalić.

Smatra kako sva djeca koja dolaze iz svih dijelova BiH moraju biti jednako tretirana, posebno jer se radi o djeci čiji su roditelji dali veliki doprinos u odbrani zemlje, ali i o onima najugroženijim.

Još uvijek nismo dobili odgovor iz Kantona. Ovakve stvari ne možemo prihvatiti. Mali broj je studenata koji pripadaju navedenim kategorijama, tako da ne mislimo da bi u tom slučaju budžet bio znatno oštećen, štaviše, taj iznos bi bio manji nego ranije.

Ovdje je prvenstveno odgovornost na federalnom Ministarstvu obrazovanja, jer oni trebaju formirati spisak studenata koji spadaju u navedene kategorije. Kanton Sarajevo nije dužan finansirati te studente, nego bi federalno ministarstvo to trebalo preuzeti što je slučaj bio do sada. S obzirom da je ista koalicija i na federalnom i na kantonalnom nivou, vjerujemo da će proraditi svijest rukovodilaca i da ćemo naći zajedničko i prihvatljivo rješenje za sve – kazao je.

Dodao je kako ovakvo rješenje ne podržava ni Univerzitet, te su poručili predstavnicima Studentskog parlamenta kako će učini sve što je u njihovoj moći da se izbore za ravnopravan status svih studenata.

Federalni nivo, onaj iz obrazovanja, jednostavno mora imati sluha za ovakve stvari – poručio je Pašalić! 

Napominjemo, akademska godina u Kantonu Sarajevo počela je danas.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.