21.2.2024. 21:59
0
Skupština KS podržala rad ustanova iz oblasti kulture i socijalne zaštite u 2022. godini
U nastavku razmatranja rada javnih ustanova za 2022. godinu, Skupština Kantona Sarajevo je jednoglasno usvojila izvještaje o poslovanju većine ustanove iz oblasti kulture, a to su: Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevski ratni teatar - SARTR, Sarajevska filharmonija, Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar 55, Collegium artisticum, Bosanski kulturni centar, Historijski arhiv Sarajevo, Biblioteka Sarajevo, Muzej “Alija Izetbegović i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Izvještaj Javne ustanove Muzej Sarajevo nije dobio podršku skupštinskih zastupnika. 

Za isti izvještajni period danas su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite, među kojima su: Odgojni centar Kantona Sarajevo, Gerontološki centar, Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo, Porodično savjetovalište, Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Kantonalni centar za socijalni rad. 
 
Skupštinski zastupnici su istakli da je u sektoru socijalne zaštite vidljivo poboljšanje uslova rada uposlenih, u smislu povećanja njihovih primanja, te da se te, kao i narednih godina, izdvajanja za ovaj sektor kontinuirano povećavaju u svrhu podizanja kvaliteta ove vrste usluga. 
 
U izvještajima su izneseni podaci o aktuelnim pitanjima s kojima se ove ustanove susreću. Istaknuta je sve veća potreba za uslugama pogotovo u dijelu smještaja starih osoba i osoba sa invaliditetom. Takođe, navedene su potrebe za novim medicinskim kadrom, proširivanjem smještajnih kapaciteta i za sanairanjem nekih postojećih objekata. 
 
Zajednička je ocjena da je potrebno posvetiti dodatnu pažnju i pokrenuti aktivnosti u posredovanju u zapošljavanju obzirom na potrebu tržišta za novim zanimanjima. Takođe, najavljena je analitično snimanje stanja i kreiranje novih modela u oblasti posredovanja i pomoganja u zapošljavanju. 
 
Skupština je usvojla i izvještaje o radu Pravobranilaštva KS i Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći za 2022. godinu.
 
Na ovoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora  za izbor policijskog komesara u 2022. godini, kao i Izvještaj o radu Odbora za žalbe javnosti.
 
Današnje zasjedanje Skupštine je prekinuto nakon što su zastupnici počeli razmatrati Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Televizija Kantona Sarajevo“ za 2022. godinu, saopćio je Press KS.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.