14.6.2024. 9:51
0
Bećirović: "BiH želi dobre odnose s državama u regiji, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića izjavio je na Samitu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Skoplju da Bosna i Hercegovina želi dobre odnose s državama u regiji, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja i zato aktivno učestvuje u nizu regionalnih inicijativa, s ciljem unaprjeđenja saradnje u regiji.

Dodao je da Bosna i Hercegovina posebno važnim smatra pristupanje Zajedničkom regionalnom tržištu, u okviru Berlinskog procesa, te da je zainteresovana za implementaciju ove inicijative, jer ona pomaže integraciju naših država u jedinstveno tržište EU.

“Bosna i Hercegovina se nalazi pred vratima EU i NATO-a. U martu ove godine napravljen je važan korak prema članstvu u EU. Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom. To je ogromno ohrabrenje za građane naše zemlje. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost EU i NATO-u za posvećenost i podršku Bosni i Hercegovini. Za budućnost regije je veoma važno da radimo na afirmaciji istine i vraćanju povjerenja među državama”, rekao je Bećirović.

Naveo je da usvajanje Rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici predstavlja visoko moralni i civilizacijski čin Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, te da je usvojena Rezolucija jednako važna za UN, kao i za Bosnu i Hercegovinu.

“Najviši sudovi UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) presudili su da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Dakle, najviši sudovi UN-a dokazali su šta se dogodilo u Srebrenici. To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije UN-a i čovječanstva. Generalna skupština UN-a je podržala utvrđene pravne činjenice i usvojila Rezoluciju”,  kazao je Bećirović.

Potcrtao je da je važno da cijela regija bude opredijeljena za jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde, za okretanje prema budućnosti a ne prema prošlosti, za proces pomirenja u regiji, za institucionalnu zaštitu naslijeđa sudova UN-a, za osudu politike glorificiranja ratnih zločinaca, za prevenciju genocida, za afirmaciju kulture sjećanja, za dijalog i izgradnju inkluzivnog društva, i za obrazovne sisteme koji će biti u funkciji prevencije genocida.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, posebno želim naglasiti da ne postoje genocidni narodi. Ratni zločinci se ne smiju skrivati iza cijelih naroda. Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje s onima koji su odgovorni za počinjeni genocid. Regionalna saradnja ima velike potencijale i razvojne mogućnosti. Učimo iz iskustva zapadnih država. Te države su krenule snažno naprijed nakon što su definitivno odustale od velikodržavnih projekata”,  istakao je Bećirović.

Naveo je da je zajednički interes svih država regije jačanje funkcionalne demokratije i vladavine prava; jačanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa; borba protiv korupcije i organiziranog kriminala; osiguranje ljudskih prava i građanskih sloboda; poboljšanje otpornosti na sajber napade, manipulacije i dezinformacije; jačanje slobode medija; promoviranje energetske tranzicije; ulaganje u projekte obnovljive energije; smanjenje zagađenja zraka i dekarbonizacija Jugoistočne Evrope.

“Samo zajedno možemo implementirati Zelenu agendu i osigurati zdraviju i održivu okolinu za generacije koje dolaze. Sarađujući na ravnopravnim osnovama možemo graditi sigurniju i ekonomski prosperitetniju regiju; razvijati modernu i efikasnu saobraćajnu infrastrukturu; potaknuti nove investicije; unaprijediti regionalnu trgovinu; promovirati prekogranična partnerstva, podsticati ekonomski rast i kulturnu razmjenu, te ubrzati društveno-ekonomski razvoj naše regije”, smatra Bećirović.

Dodao je da je brutalna ruska agresija na Ukrajinu izazvala strukturalni geopolitički zemljotres koji se reflektira i u našoj regiji.

“Riječ je o najvećoj prekretnici XXI. stoljeća. Njen uticaj na evropsku sigurnosnu arhitekturu, politički poredak i ekonomiju je kolosalan. Nestao je svijet koji smo poznavali do 24. februara 2022. Članstvo u NATO-u je jedina ozbiljna garancija sigurnosti. Širenje NATO-a istovremeno znači suzbijanje sivih zona. Zbog toga, dovršetak procesa politike širenja NATO-a na zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost”, tvrdi Bećirović.

Istakao je da pod snažnim uticajem Moskve, organi vlasti bh. entiteta Republika Srpska opasno ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum, selektivno tumače taj sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine i takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost.

“Posebno treba upozoriti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi. BiH je pouzdan partner za regionalnu saradnju. Vjerujem da svi zajedno možemo dati važan doprinos jačanju regionalne saradnje i osiguranju mirne i prosperitetne budućnosti ovog dijela Evrope. Također, koristim ovu priliku da se zahvalim na podršci za izbor Amera Kapetanovića za generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Kao država domaćin Sekretarijata RCC-a, BiH će pomoći Sekretarijatu RCC-a da efikasno obavlja svoje dužnosti, s ciljem uspješnog funkcioniranja i jačanja regionalne saradnje”,  poručio je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.