19.6.2024. 21:55
0
Sud Bosne i Hercegovine opet zabranio Republici Srpskoj prinudnu naplatu 30 miliona od UIO
FOTO: capital.ba
Sud Bosne i Hercegovine donio je novo rješenje kojim je Republici Srpskoj na još godinu dana zabranio da blokira račune Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) s ciljem naplate 30 miliona KM duga, saznaje CAPITAL.

„Usvaja se prijedlog dužnika i odgađa sprovođenje izvršenja rješenja ovog suda od 28. septembra 2016. godine, dok se ne odluči o prijedlogu dužnika da se izvršenje sprovede putem Jedinstvenog računa trezora na način regulisan instrukcijom o načinu izvršenja – plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta institucija BiH ili do novog prijedloga povjerioca za izvršenje na drugi način, a najduže do 11. juna 2025. godine“, navodi se u rješenju suda.

Prethodno rješenje sud je donio prošle godine i njime je do 18. juna ove godine bilo zabranjeno izvršenje.

Sud BiH već godinama odlaže sprovođenje sopstvenog rješenja o izvršenju i onemogućava RS da naplati milionski dug.

Riječ je o dugu koji RS pokušava da naplati na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je Uprava za indirektno oporezivanje obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno ukupno 30 miliona KM.

Ministar finansija RS Zora Vidović juče je za CAPITAL rekla da rješenje još nisu dobili, ali da imaju informaciju da će rješenje o odlaganju izvršenja ponovo biti produženo.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da su krajem maja 2024. godine proslijedili dopis Pravobranilaštvu BiH, kao pravnom zastupniku UIO, gdje su posebno naglasili da i dalje egzistira problem izvršenja rješenja Suda BiH od 28. 9. 2016. godine, koji se mora riješiti doznačivanjem potraživanih sredstava povjeriocu, odnosno Ministarstvu finansija RS.

„S tim u vezi smatramo da je potrebno naglasiti da se isto ne može izvršiti na teret sredstava sa depozitnih računa za osiguranje duga koji je UIO otvorila u komercijalnim bankama i koji su dio sistema Jedinstvenog računa, jer su to deponovana sredstva trećih lica, koja se najčešće po okončanju postupka carinjenja vraćaju licu koje ih je deponovalo, a samo izuzetno prenose na druge račune Jedinstvenog računa kada postaju prihodi od indirektnih poreza. S toga bi pljendiba tih sredstava ponovo otvorila proces i izazvala enormne troškove za UIO, što je već bio slučaj i zbog čega je prinudno izvršenje rješenja Suda BiH i obustavljeno“, kazali su za CAPITAL u UIO .

Dodali su da je UIO ranije Upravnom odboru predlagala rješenje ovog problema i to tako da se u određenom vremenskom periodu sredstva koja pripadaju Federaciji BiH umanjuju i uplaćuju u korist Republike Srpske do izmirenja duga, ili da se sredstva za izmirenje pomenutog duga obezbijede kroz budžet BiH.

„Međutim, Upravni odbor UIO još uvijek nije riješio ovaj problem“, istakli su u UIO.

Srpska je prije šest godina uspjela da zaplijeni sa računa UIO gotovo 4,7 miliona KM, da bi Sud BiH nakon toga u više navrata naložio odgađanje izvršenja sopstvenog rješenja.

Sud BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.