17.8.2023. 20:00
3
Delić i Suljagić u okršaju sa novinarima: Hoće li ministar i direktor napokon preuzeti odgovornost ?
FOTO: Patria
Umjesto rješavanja problema u Zavodu Pazarić ali i moralne obaveze da podnesu ostavke, resorni ministar Delić i direktor ovog Zavoda Suljagić u okršaju su sa novinarima.

Potresan snimak na kojem se jasno vidi da uposlenica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić udara štićenika, objavila je Al Jazeera prije dva dana. 

"Sutra ujutro da se otpusti radnica koja je učestvovala u ovom činu. Zavod Pazarić da podnese krivičnu prijavu i protiv nje i onih koji su snimali i gledali i nisu ništa učinili da je spriječe u tome", zahtjev je koji je u srijedu, 16. avgusta, uputio Adnan Delić, ministar za socijalna pitanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Delić je kazao da "ne zna kad se desio slučaj ni ko je u videu" koji je objavila Al Jazeera na kojem se vidi kako ženska osoba, uposlenica Zavoda, tuče mladića koji je štićenik.

Ova javna ustanova bila je u fokusu javnosti i 2019. godine kad su objavljene slike štićenika koji su, pored ostalog, bili vezani za radijator.

Šta se desilo 2019. godine i kakav je epilog ?

Ovo nije prvi slučaj da se u javnosti objave snimci maltretiranja štićenika ovog Zavoda. 

Fotografije i videosnimak na kojima je prikazano kako su štićenici ove javne ustanove vezani za krevete i radijatore objavljeni su 2019. godine.

Vlade Federacije BiH smijenila je nakon toga direktora, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda, nakon pritiska javnosti i protesta u Sarajevu te je Tužilaštvo Kantona Sarajevo u maju 2021. podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje su bile na poziciji direktora u tom zavodu u različitim periodima.

Općinski sud u Sarajevu osudio je 10. jula 2023. godine Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore, za krivično djelo nesavjestan rad u službi na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

Osim bivših direktora za nehumano postupanje prema štićenicima kao i za stanje u Pazariću, ali i u drugim ustanovama ovog tipa širom Federacije BiH direktno je odgovoran i bivši federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Redovan posao ministarstva na čijem je čelu svih ovih godina trebao je da bude i nadzor rada ovakvih ustanova. Iako je znao šta se dešava u Pazariću tadašnji ministar Drljača nije ništa poduzeo. 

Nakon što je tadašnji direktor Zavoda „Pazarić“ Redžep Salić 2019. godine iznio šokantne detalje o friziranom izvještaju o radu zavoda, o mogućem milionskom kriminalu kao i lošim uvjetima u kojim žive djeca i štićenici, tadašnji ministar Drljača reagirao je tako što je pokušao prikriti svoj dugogodišnji nerad.

"Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH formiralo je komisiju koja treba da utvrdi dešavanja sa svim kapitalnim ulaganjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić od 2009. do 2018. godine“, obavijestio je tada javnost.

Komisija je tada trebala uraditi ono što Ministarstvo godinama nije radilo. Podsjetićemo javnost da je Ministarstvo rada i socijalne politke, na čijem čelu je bio Vesko Drljača, godinu dana prije objavljivanja fotografija vezane djece u Zavodu Pazarić obaviješteno o tome kako se postupa prema djeci i omladini sa poteškoćama, ne samo u Pazariću već i u još četiri ustanove istog tipa u FBiH. Također, sve nadležne institucije bile su upoznate sa ovim činjenicama još 2018. godine, prenio je Žurnal. 

Tadašnji resorni ministar Vesko Drljača nije podnio ostavku, a trebao je iz moralnih razloga, ističe naša sagovornica, politička analitičarka Elma Karišik. 

"Još prije četiri godine smo svi ostali zaprepašteni odnosom pojedinih zaposlenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i mislim da ne postoji osoba u BiH koja je ostala ravnodušna na snimak maltretiranja naših najmlađih koji nas najviše trebaju. Duboko mi je ostalo urezano u sjećanje da federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) nije dao ostavku iz moralnih razloga, a morao je. Čak su i zastupnici stranke iz koje je dolazio Drljača tražili njegovu ostavku zbog “kriminalnih i nečasnih radnji prethodne uprave u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, a za koje je Drljača znao”.", posjeća Karišik. 

Stvari se nisu naročito promijenile, naglašava Karišik te podsjeća na situaciju od prije četiri godine. 

"U međuvremenu Općinski sud u Sarajevu jeste proglasio krivim bivše direktore ovog zavoda Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, ali očito se stvari nisu puno promijenile. Sada su objavljeni novi snimci maltretiranja i zlostavljanja štičenika ovog zavoda i to baš sada kada smo svi već duboko potrešeni i ožalošćeni žrtvama nasilja u porodici i činjenicom da žrtve u ovoj državi nema ko zaštiti. Zanimljivo je da su se tad prije četiri godine pravile press konferencije i puno više se i javnost, ali i političari uključili u raskrinkavanje zlostavljanja štičenika zavoda. Danas je nešto situacija drugačija. Na pres konferenciji vidjeli smo direktora ovog zavoda koji vrlo nekulturno razgovara sa novinarkom čija je tv kuća objavila snimak bezprizornog nasilništva radnice iz zavoda. Stranka koja je imenovala direktora tačnije SDP nije uputio nikakvu reakciju na vrlo bahato ponašanje svog direktora. ", kazala je Karišik za Source. 

Nema nikakvih promjena, politolozi izdaju nalaze, nema stručnog kadra, nema ostavki ali zato novca ima sigurno, ističe Karišik. 

"Na osnovu reakcije i informacija koje je iznio aktuelni federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić vidimo da se nisu stvari promijenile, politolozi izdaju nalaze koje bi trebali izdavati defektolozi, nema dovoljno stručnih i edukovanih osoba za rad u zavodu, a znamo koliko nezaposlenih mladih osoba i onih koji su dugo na birou imamo i koji bi mogli da se usavrše u obavljanju ovih poslova. Ovaj vid posla mora biti adekvatno plaćen, a imamo i novca jer nam se političari s najvišeg vrha razbacuju najskupljim limuzinama. Ostavku neće niko dati." 

Karišik za kraj razgovora upućuje kritiku na račun aktuelne vlasti. 

"Ovo je sramota za aktuelnu vlast pogotovo što su to stranke koje su obećavale promjene iz temelja dosljedno s karakterom, za našu zemlju i našu djecu. Od svega ostala su samo pusta obećanja.", zaključuje Karišik za Source. 

Prijava protiv osobe koja je dala snimak medijima

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH je na pitanje novinarke Al Jazeere "da li je normalno da se 'zviždaču' koji je novinarima dao snimak, prijeti krivičnom prijavom jer bi to moglo spriječiti buduće ovakve situacije", kazao da za njega "nije normalno da neko nešto snima i ne prijavi institucijama države".

"Zar je humano da nešto snimate telefonom i da ne kažete ženi, toj osobi da to ne radi. Bilo bi normalno da ta osoba spriječi taj događaj i da ga spriječi. Zar nije humano da to prijavi policiji, tužilaštvu", kazao je Delić.

Rekao je da "ne spori ono što je na snimku", ali da "zahtijeva da svi oni koji su uključeni, mogli su da spriječe, a nisu, da dobiju otkaz".

Novinarku Al Jazeere Aidu Hadžimusić, koja je objavila prilog, ministar Adnan Delić je pozvao "da bude na raspolaganju tužilaštvu".

"Da direktor i ja spavamo ovdje, u jednoj sobi, ne možemo znati šta se dešava u drugoj sobi. Ne tražimo da se bilo kome učini nepravda, već da sud utvrdi njihovu odgovornost", kazao je Delić i dodao da je "oblast socijalne zaštite najzapuštenija oblast za što je dovoljno da se uđe u ovaj objekt".

Na pitanje da li su tačne informacije da je bilo "geliranih pelena", slučajeva tuberkuloze i slično, Delić je kazao da "nikad ni od koje zdravstvene ustanove nije dobio nalaz".

"Ovdje su na mjesta defektologa zapošljavali politologe da pišu nalaze", kazao je, pored ostalog, resorni ministar.

"U toku niz disciplinskih postupaka"

Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić kazao je da je imao "nekoliko prijava" koje je prosljeđivao Tužilaštvu od kojih je jedna odbačena.

"Ostale su u toku i ne mogu ih komentarisati prije sudskog epiloga. Takve informacije dostavljam policiji i tužilaštvu", kazao je Suljagić.

Kazao je i kako je donio više odluka kako bi se "takve stvari" spriječile, te kako je u toku "niz disciplinskih postupaka", ali da se do sad nije odlučivao da nekom uposleniku da otkaz.

"Sad imam izričit zahtjev Ministarstva, da postupim po zakonu i da otpustim uposlenika", kazao je Suljagić.

Direktor Zavoda Pazarić je na pitanje šta je konkretno učinio na ranije prijave da postoje slučajeve zlostavljanja djece odbio odgovoriti.

"Vješt sam direktor koji je obavljao takve funkcije 20 godina. Završili smo", kazao je Suljagić. Dodao je da se "u Zavodu zapošljavalo bez sistematizacije".

"Kad smo se suočili sa svim tim informacijama i napravili analizu, vidjeli smo da 20-ak ljudi ne ispunjava uvjete što se tiče stručne spreme", kazao je Suljagić i naglasio da "mi nismo na trezoru i sredstva moramo zaraditi i naplatiti, a problem je bio naplaćivanje nekih milion maraka (500.000 eura)".

Kazao je da su imali velika dugovanja koja su sanirali, da su zaposlili određeni broj potrebnih kadrova, da je u toku renoviranje 50 kupatila "iz temelja" zbog lošeg stanja u kojima su bili te da bi "volio da sve ide brže, ali ne može zbog poštivanja procedura i propisa".

Iz SDP-a, stranka čiji je član direktor ove institucije, ni mukajet. 

(Piše: Erna Hadžić) 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.