Aljoša Špec, vlasnik poznatog restorana “Hrpina” u Makarskoj, podijelio je svoje frustracije zbog tretmana koji je doživio tijekom inspekcijskog nadzora.
Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu, znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata”, rekao je Špec.
Prema podacima Državnog inspektorata, između sredine svibnja i kraja lipnja provedeno je više od 3200 nadzora u gotovo 900 objekata diljem Hrvatske. Ugostitelji iz Makarske izrazili su nezadovoljstvo intenzitetom i načinom provođenja inspekcija, što je, kako prenosi Večernji list, potaknulo razmišljanja o jednodnevnom štrajku usred turističke sezone.
Inspekcijski timovi, među kojima su i oni iz Bjelovara, već danima obilaze restorane, kafiće, pekarnice i trgovine. Prekršaji se kažnjavaju s iznosima od najmanje 9000 eura.
“Ne možemo raditi normalno, a plaće treba isplatiti. Razmišljamo nas oko 200 da zatvorimo sve na jedan dan, neka turisti vide u kakvim uvjetima radimo”, izjavio je jedan od ugostitelja. Neki su nakon nadzora već privremeno zatvorili svoje objekte, poput pizzerije “Domina” i plažnog bara “Providenca”.
Najdrastičniji korak ipak je napravio Aljoša Špec, koji je nakon više od pola stoljeća u ugostiteljstvu odlučio zatvoriti svoj restoran zauvijek.
“Inspekcije su u restoranu bile prije dva dana, a danas sam odjavio obrt, stavio ključ u bravu, dao otkaz devetorici radnika i pozdravio se s ovim poslom. Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu, znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata”, ponovio je Špec.
Kazne koje su mu izrečene već premašuju 8000 eura, a dodatne se očekuju zbog zaleđene hrane koju su inspektori, nakon zapljene, polili domestosom.
Prema inspektoratu, najčešće zabilježene nepravilnosti odnose se na neispunjavanje minimalnih tehničkih i sanitarnih uvjeta, prisustvo radnika bez položenih tečajeva zaštite na radu, neprijavljene zaposlenike, nehigijenske uvjete u pripremi hrane te korištenje neispravne opreme. U pojedinim slučajevima objekti su zatečeni u radu bez registrirane djelatnosti.
“Je li itko ušao u restorane unutar hotela?”, pita se Špec, izražavajući sumnju u selektivnost kontrola., prenosi 24sata.