16.07.2025 18:32
0
Ugostitelji iz Makarske pred štrajkom zbog inspekcija: “Ovo je poniženje”
Aljoša Špec, vlasnik poznatog restorana “Hrpina” u Makarskoj, podijelio je svoje frustracije zbog tretmana koji je doživio tijekom inspekcijskog nadzora.

Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu, znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata”, rekao je Špec.

 

Prema podacima Državnog inspektorata, između sredine svibnja i kraja lipnja provedeno je više od 3200 nadzora u gotovo 900 objekata diljem Hrvatske. Ugostitelji iz Makarske izrazili su nezadovoljstvo intenzitetom i načinom provođenja inspekcija, što je, kako prenosi Večernji list, potaknulo razmišljanja o jednodnevnom štrajku usred turističke sezone.

 

Inspekcijski timovi, među kojima su i oni iz Bjelovara, već danima obilaze restorane, kafiće, pekarnice i trgovine. Prekršaji se kažnjavaju s iznosima od najmanje 9000 eura.

 

“Ne možemo raditi normalno, a plaće treba isplatiti. Razmišljamo nas oko 200 da zatvorimo sve na jedan dan, neka turisti vide u kakvim uvjetima radimo”, izjavio je jedan od ugostitelja. Neki su nakon nadzora već privremeno zatvorili svoje objekte, poput pizzerije “Domina” i plažnog bara “Providenca”.

 

Najdrastičniji korak ipak je napravio Aljoša Špec, koji je nakon više od pola stoljeća u ugostiteljstvu odlučio zatvoriti svoj restoran zauvijek.

 

“Inspekcije su u restoranu bile prije dva dana, a danas sam odjavio obrt, stavio ključ u bravu, dao otkaz devetorici radnika i pozdravio se s ovim poslom. Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu, znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata”, ponovio je Špec.

 

Kazne koje su mu izrečene već premašuju 8000 eura, a dodatne se očekuju zbog zaleđene hrane koju su inspektori, nakon zapljene, polili domestosom.

 

Prema inspektoratu, najčešće zabilježene nepravilnosti odnose se na neispunjavanje minimalnih tehničkih i sanitarnih uvjeta, prisustvo radnika bez položenih tečajeva zaštite na radu, neprijavljene zaposlenike, nehigijenske uvjete u pripremi hrane te korištenje neispravne opreme. U pojedinim slučajevima objekti su zatečeni u radu bez registrirane djelatnosti.

 

“Je li itko ušao u restorane unutar hotela?”, pita se Špec, izražavajući sumnju u selektivnost kontrola., prenosi 24sata.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.