6.6.2023. 15:20
U čijim je rukama pravda: „Mnogi svoj nerad kriju iza leđa policije. Ovdje je napravljen ambijent koji više pogoduje kriminalcima, nego poštenim ljudima“
Po ko zna koji put govori se o tome kako je sigurnost bh. građana ugrožena.

Svakog gosta pet minuta dosta, pa čini se da je i tako i sa pričama o nasilju. Nažalost, žrtve su te koje, ukoliko imaju sreće da prežive, sa sobom nose traume cijeli život. 

Prije tačno 12 godina Alen Pleh (42) iz čista mira napao je mladića. Kriglom ga je udarao u glavu sve dok mu drška od krigle nije ostala u ruci. Pleh je udarao nedužnog mladića koji je samo bio na pogrešno mjesto i u pogrešno vrijeme. Bio je uzoran student, čiji je vid nakon toga trajno oštećen. Za ovaj brutalan napad, Pleh je dobio svega dvije godine zatvora. Dvanaest godina kasnije Alen Pleh bezbrižno je hodao ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine te ovoga puta nalazi nove žrtve. Opet su žrtve mlađe od njega s tim da je ovoga puta riječ o napadu na maloljetno lice.

„Ono što mene kao građanina Sarajeva zabrinjava i nije mi jasno uopšte, kako je moguće da osoba koja je 2011. godine u Radićevoj ulici iz čista mira iz bašte ustala, uzela kriglu i pretukla mladića kojeg je ostavila bez vida i učinila ga trajnim invalidom, dobio je tada samo dvije godine zatvora. Kako je moguće da takva osoba hoda gradom? To treba preispitati sistem“, naveo je Hajrudin Ćuprija, otac sedamnaestogodišnjeg mladića Davuda koji je nedavno brutalno pretučen u Sarajevu od strane Alena Pleha.

Ćuprija je objasnio kako je tog dana pretučen njegov sin Davud i njegova prijateljica Naida koji su se igrali u parku tako što su pravili narukvice. Tom prilikom Davudu je slomljena vilica, dok je Naida morala na operaciju koja je trajala više od pet sati. Na svu sreću, oporavak Davuda i Naide ide dobro, ali će zasigurno ovu traumu uvijek nositi sa sobom.