16.10.2021. 9:42
Da li će biti gradnje mini hidrocentrale na Kasindolskoj rijeci?
Ekološki aktivisti i građani i dalje su zabrinuti zbog gradnje mini hidrocentrala u Istočnom Sarajevu na lokaciji Kasindolske rijeke.

Okružni banjalučki sud poništio je ekološke dozvole za izgradnju elektrana Samar i Slapi, kao i za već izgrađenu Podivič. Unatoč svemu, mještani tvrde kako radovi nisu zaustavljeni.

Sara Tuševljak, mlada aktivisitkinja iz Istočnog Sarajeva, više od godinu sa drugim građanima upozorava na problem izgradnje mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci. Podsjeća da je Okružni sud u Banjaluci poništio sve tri obnovljene ekološke dozvole za Samar, Slapi i već izgrađeni Podivič. Uprkos svemu, tvrdi kako radovi nisu zaustavljeni. 

"Ovim putem pozivam i apelujem na nadležnog Republičkog urbanističkog inspektora da izađe na teren, izvrši inspekcijski nadzor i obustavi radove zbog neposjedovanja ekoloških dozvola.",  prenosi BHT1.

Iz Inspektorata RS u narednim danima najavljuju ponovni izlazak inspekcije u kontrolu.  Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata RS:

"U skaldu sa rokovima propisanim Zakonom u narednih 30 dana od datuma prijema drugostepenog rješenja inspektor je obavezan izvršiti ponovni postupak, te će u tom kontekstu u narednim danima biti i izvršena ponovna kontrola od čega će zavisti sam dalji tok postupka.", piše državna televizija.

Uprkos svim nastojanjima onih koji žive u blizini Kasindolske rijeke da sačuvaju njenu prirodnu ljepotu, na konačan ishod ipak će još čekati.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana