Ljeto je vrijeme izleta uz obavezno roštiljanje. Svi znamo da je tajna savršenog roštilja u pogođenim okusima mesa, njegovoj sočnosti i kombinaciji različitih aroma. Kako biste pripremili najbolji roštilj ikada, donosimo vam recept za divnu marinadu.
Za pripremu će vam trebati manje od deset minuta, a dobit ćete pola šolje aromatične kombinacije začina i slatko-kiselih sastojaka koji stvaraju neodoljivu sinergiju okusa, a meso čine besprijekorno mekim i sočnim.
Riječ je o marinadi s notama dima, koja se postiže kombinacijom roštilj sosa, bijelog luka i vinskog sirćeta, sve obogaćeno slatkim javorovim sirupom i maslinovim uljem. Savršena je za crveno meso, a idealno ju je preliti prethodne noći da se duboko upije.
Sastojci
2 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
kašika dimljene paprike
2 kašike smeđeg šećera
1/4 šolje javorovog sirupa ili meda
kašika bijelog vinskog sirćeta
kašika maslinovog ulja
kašike roštilj sosa
Priprema:
Priprema ove marinade zaista ne može biti jednostavnija i neće oduzeti mnogo vremena. Počnite tako što ćete isjeckati bijeli luk na manje komade i staviti ga u šerpu.
Zatim dodajte dvije kašike smeđeg šećera, 1/4 šolje javorovog sirupa (med može da se koristi kao alternativa), kašiku bijelog vinskog sirćeta, kašiku maslinovog ulja i dvije kašike sosa za roštilj iz prodavnice.
Stavite komade mesa u činiju i sve prelijte marinadom te lagano miješajte rukama da pokrijete svaki centimetar. Ostavite da odstoji preko noći, ili bar nekoliko sati prije pečenja.
(Sead M.)