8.10.2021. 17:28
Mašine stoje, park izrovljen, ništa se ne dešava: Kapidžić poručio neka pijesak stoji cijeli život, stigao odgovor i iz Općine
Početkom augusta ove godine počeo je projekt sanacije Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, no nedugo zatim je i obustavljen.

Iz Općine Stari Grad su poručili da su se radovi obustavili na nagovor Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kapidžić stopirao radove

Tim povodom smo pozvali Kapidžića kako bismo ga upitali o čemu se radi, te zbog čega je stopirao radove u centru Sarajeva.

"Jeste, tačno je to! Mi smo 15 dana zvali inspekciju i tražili smo da se obustave radovi iz prostog razloga jer nemaju papir. Nije više bitno da li je sanacija ili je rekonstrukcija. Inspekcija nije ni mogla ništa drugo uraditi nego zatvoriti gradilište. Kada smo im tražili papir za sanaciju kojeg Općina sama sebi izdaje, oni su rekli da nema papira. Onda smo pitali inspekciju da li imaju ikakav papir, a onda su nam rekli da Općina Stari Grad nije nikakav subjekt u ovome, te da je samo vlasnik zemljišta. Niko nije izdao nikakav papir, to je nemoguće. Inspekciji sam onda rekao da ako ne zatvore gradilište da idu u zatvor, jer je to kopanje po nacionalnom spomeniku, bez ikakvog papira ili bilo čijeg odobrenja", rekao je Kapidžić za naš portal.

"Ljudi moji, firma koja izvodi radove je podizvođač radova od neke firme koja je, ne znam odakle, i kojoj je neka općina iz Istanbula dala pare da kopa po Sarajevu. Ili se ja ne uklapam u ovaj sistem, ili se do sada ovako radilo. Što se mene tiče, ono brdo pijeska može stajati čitav moj život. Ja ću ga gledati, ali se bez papira ne može raditi. To je rušenje sistema i države. Općina mora izdati papir za sanaciju, ako je rekonstrukcija, onda FBiH izdaje papir. Nemaju nikakvo odobrenje. Pitao sam inspekciju da li je moguće da 15 dana tolerišu da se to kopa i radi", ističe Kapidžić za Source.ba portal.

Upitali smo ga da li se, zbog svoje političke opredijeljenosti, na neki način sada sveti Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad.

"Sad ja njega kao blokiram preko inspekcije... Ne znam da li iko od građana može u to povjerovati. Možda se on ovime sveti meni, ne znam zašto je uvijek pravac prema meni, a on je uredu. Uopće me ne zanima ko je koja politička partija. Ja, jednostavno, moram zakonski da utičem na to da inspekcija radi svoj posao i ništa drugo. Ako neko hoće da sjedne na moje mjesto i da se po nacionalnom spomeniku kopa bez ikakvog papira, neka izvoli sutra odmah, ja ću mu dati. Pa, neka trpi da se po ovom gradu kopa bez dozvola i papira, a može neko poginuti i stradati", rekao je Faruk Kapidžić u razgovoru za Source.ba portal.

Oglasili se iz Općine

Zatražili smo i komentar i iz Općine Stari Grad, a iz te sarajevske općine smo dobili sljedeći odgovor nakon izjava Kapidžića:

"Povodom izjave Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, datog vašem portalu o blokiranju radova na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, za koje priznaje da ih je sam zaustavio, te da mu više nije ni važno da li je sanacija ili rekonstrukcija, upućujemo sljedeću reakciju:

Predsjedavajući Komisije Faruk Kapidžić je u više navrata zahtjevao od Federalne uprave za inspekcijske poslove da zatvori gradilište insistirajući na tome da je riječ o radovima rekonstrukcije za koje je potrebno odobrenje nadležnog organa, te da Komisija na čijem se čelu nalazi mora dati svoje mišljenje o radovima. Njegova najnovija izjava dovodi u pitanje ne samo njegove vlastite postupke, nego i djelovanje institucija i organa koji postupaju po njegovim nalozima, a na čemu se temelji sve što se dešava sa ovim projektom.

Općina Stari Grad je po ovom pitanju postupila u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a istovremeno smo ispoštovali sve naloge nadležnih organa. Kada je inspektor zatvorio gradilište, Općina Stari Grad je, prema nalogu Federalnog ministarstva prostornog uređenja, naručila izradu novog elaborata za radove na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Firma ARHIPLUS d.o.o. iz Mostara koja je licencirana za izradu projektno-tehničke dokumentacije u obuhvatu nacionalnih spomenika izradila je Projekat tekućeg održavanja: Sanacija oštećene građevine na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović koji je Općina Stari Grad Sarajevo dostavila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Na zahtjev Komisije, Federalno ministarstvo je elaborat proslijedilo njima na mišljenje. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dala je NEGATIVNO mišljenje, zbog čega postoji opravdana sumnja da se radi o opstrukciji i blokiranju projekta od strane ove Komisije i njenog predsjedavajućeg.

Navednim aktom Komisija nije obrazložila na čemu se temelje tvrdnje da se na trgu radi rekonstrukcija, a Općina Star Grad i dalje ostaje pri stavu da je Trg potrebno sanirati u postojećim gabaritima i prilagoditi potrebama modernog života u centralnoj jezgri.

Ipak, s ciljem rješavanja pitanja Trga i nastavka projekta, Općina je predložila da se ovo pitanje što prije riješi i krene u smjeru iznalaženja prihvatljivog rješenja.

S ciljem otklanjanja zastoja u samoj realizaciji projekta, Općina Stari Grad je zatražila od Komisije stručne smjernice i upute kojim će precizirati koja je to dozvoljena debljina ploča, materijal i ostale specifikacije, kao i tehnologija izvođenja radova, te pravni i urbanistički osnov za isto. Općina Stari Grad napominje da odugovlačenje ovog projekta ide na štetu građana Sarajeva, a što Komisija mora uzeti u obzir.

U interesu građana Starog Grada, Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire koji koriste ovaj trg, Općina Stari Grad će poduzeti sve mjere kako bi se ovaj projekat realizovao, te pozivamo i ostale subjekte uključene u ovaj projekat da mu pristupe na isti način",
stoji u odgovoru Općine Stari Grad za Source portal.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana