28.9.2021. 13:00
Asmir Mulaj optužen za cyber kriminal pristao na kaznu od tri godine zatvora
Optuženi Asmir Mulaj (33) iz Živinica, u potpunosti je sporazumno priznao krivnju za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, oštećenje računalnih podataka i programa i pranje novca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Dnevni Avaz.

Sporazumnim priznanjem previđena je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od tri godine, oduzimanje novčanih sredstava u iznosu od 35.400 KM od optuženog, kao i oduzimanje putničkog motornog vozila, kao nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti prihvatio odgovornost za kaznena djela za koja ga tereti Tužilaštvo BiH, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

Tokom provedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je veća količina elektronske i kompjuterske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje kaznenih djela.

Ovaj predmet predstavlja dio opsežne istrage kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva BiH bili uključeni i policijski službenici specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS i Federalne uprave policije, a na osnovu odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke, prenosi Avaz.

Na području SR Njemačke i EU, također je provedena akcija koja je obuhvatila je veći broj osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima putem interneta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana