Grilovane lignje su klasika, a one punjene su klasa! Možda zahtijevaju malo više truda i vremena, ali kad sjednete jesti, pa to je uživanje na max!
Sastojci:
600-700 g lignji s krakovima
nadjev:
400 g blitve
150 g gouda sira
100 g suhog mesa
1 kašika maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
20 g prezle
3 češnja bijelog luka
mažuran
svježi peršun
umak:
500 g pelata
10 ml ulja
2 češnja bijelog luka
svježi peršun
1 suha chili papričica
so
biber
mješavina začina
šećer
korica limuna
maslinovo ulje za grilovanje
Blitvu izrežite na trakice, pa je kuhajte oko 10 minuta. Procijedite i ostavite sa strane. Lignje očistite, pa krakove prepržite na maslinovom ulju. Čim porumene, prelijte ih bijelim vinom i pustite da se krčkaju u vinu oko 7 minuta, odnosno dok se vino ne reducira. Tada dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i skuhanu blitvu. Dobro izmiješajte i pržite par minuta. Na kraju u smjesu dodajte mažuran, prezlu i svježi peršun. Sve još jednom izmiješajte da se svi sastojci sjedini i skinite s vatre.
Zatim, krenite s pripremom umaka. Na ulju prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa kad zamiriše dodajte pelat. Posolite, pobiberite, pospite mješavinom začina, izmiješajte i pustite da se krčka oko 15 minuta uz povremeno miješanje.
Dok se krčka umak, možete napuniti lignje. Stavite malo nadjeva od krakova i blitve, pa komad sira koji ste prethodno umotali u suho meso, te na kraju ponovo nadjeva. Otvor na lignji zatvorite čačkalicom. Tako napunjene lignje pržite na grill tavi oko desetak minuta sa svih strana.
Umak dovršite tako što dodate sitno nasjeckan peršun i papričicu, te sve još malo usitnite drvenom kašikom i dobro izmiješate.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.