27.6.2023. 16:25
0
Putin i progon neistomišljenika: Bivšeg agenta KGB-a i kritičara je otrovao sa toliko velikom dozom da ga je mogao ubiti još milion puta
Nakon sedmica sve kritičnijih ispada protiv ruskog vojnog vrha, Jevgenij Prigožin pokrenuo je kratku pobunu unutar Rusije, naredivši svojoj privatnoj vojsci plaćenika da zauzme ključne vojne lokacije.

Predsjednik Vladimir Putin je bio ljut. Nazvao je to "izdajom" i obećao brzu kaznu.

Međutim, prije nego što je sukob prerastao u nasilje, Prigožin je zaustavio svoje trupe i pristao da u potpunosti napusti Rusiju.

Kao vođa Wagner grupe, Prigožin se pojavio kao ključni igrač u punoj ruskoj invaziji na Ukrajinu 2022. godine. Wagnerovi borci su predvodili ruske napade u ključnim područjima rata, uključujući grad Bakhmut.

Kako su borbe trajale, on je postajao sve kritičniji prema visokim ruskim vojnim zvaničnicima zbog onoga što je vidio kao neuspješan pokušaj postizanja ciljeva takozvane "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Ko je Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin je rođen u Sankt Peterburgu, rodnom gradu Vladimira Putina.

Prvu krivičnu osudu dobio je 1979. godine, sa samo 18 godina, a za krađu je dobio uslovnu kaznu od dvije i po godine. Dvije godine kasnije osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i krađe, od kojih je devet odslužio iza rešetaka.

Po izlasku iz zatvora, Prigožin je otvorio lanac štandova za hot-dogove u Sankt Peterburgu. Posao je išao dobro i za nekoliko godina, u bezakonim 1990-im, Prigožin je uspio da otvori skupe restorane u gradu.

Tamo je počeo da se "miješa" sa visokim i moćnim ljudima Sankt Peterburga, a zatim i Rusije. Jedan od njegovih restorana, pod nazivom Novo ostrvo, bio je čamac koji je plovio gore-dole rijekom Nevom. Vladimiru Putinu se to toliko dopalo da je nakon što je postao predsjednik - tamo počeo da vodi svoje strane goste. Po sopstvenom priznanju Prigožina, tu se prvi put i sreo sa ruskim predsjednikom. 

"Vladimir Putin je vidio da nemam problema da lično poslužim tanjire službenicima“, rekao je Prigožin u intervjuu. 

"Upoznali smo se kada je došao sa japanskim premijerom Morijem", dodao je Prigožin

Joširo Mori je posjetio Sankt Peterburg u aprilu 2000. godine, na samom početku vladavine Vladimira Putina.

Putin je dovoljno vjerovao Prigožinu da proslavi svoj rođendan na Novom ostrvu 2003. godine.

Godinama kasnije, Prigožinova ketering kompanija Concord je dobila ugovor da isporučuje hranu Kremlju, zbog čega je dobio nadimak "Putinov kuhar". Firme povezane s Prigožinom također su dobile unosne ugostiteljske ugovore od vojnih i državnih škola.

Kako je počela Wagner grupa

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine počeli su da se pojavljuju znaci da Prigožin nije običan biznismen. Najprije je objavljeno da se mračna privatna vojna kompanija za koju se tvrdi da je povezana s njim bori protiv ukrajinskih snaga u istočnoj regiji Donbasa.

Osim u Ukrajini, Wagner je bio aktivan širom Afrike i šire, uvijek obavljajući zadatke koji su unaprijeđivali Kremljov plan - od podržavanja režima Bashara al-Assada u Siriji do borbe protiv francuskog utjecaja u Maliju.

Vremenom je grupa plaćenika stekla zastrašujuću reputaciju zbog brutalnosti.

Članovi Wagnera optuženi su da su maljem mučili sirijskog zarobljenika, odrubili mu glavu i potom zapalili njegovo tijelo 2017. godine.

Sljedeće godine, tri ruska novinara su ubijena dok su istraživali Wagnerovo prisustvo u Centralnoafričkoj Republici.

Prigožin je godinama negirao da ima veze sa Wagnerom i čak je tužio ljude koji su to sugerisali. Ali onda, u septembru 2022, rekao je da je osnovao grupu 2014. godine.

SAD, EU i Velika Britanija su uvele sankcije Wagneru, ali mu je dozvoljeno da djeluje u Rusiji, iako zakon zabranjuje plaćeničke aktivnosti.

Kakva će sudbina biti Prigožina

Oružani ustanak protiv ruske vojne komande je prekinut jednako brzo kao što je i počeo, ali sudbina Jevgenija Prigožina sada je neizvjesna.

U subotu je Prigožin navodno pristao da napusti Rusiju radi "prijevremenog penzionisanja" u Bjelorusiji nakon što je povukao svoje trupe iz marša na Moskvu u dogovoru u kojem je posredovao autokratski lider susjedne zemlje, Aleksandar Lukašenko, blizak Putinov saveznik.

"Shvaćajući svu odgovornost za činjenicu da će se ruska krv proliti s jedne strane, okrenut ćemo naše konvoje i krenuti u suprotnom smjeru prema našim terenskim logorima", rekao je Prigozhin u audio prenosu na Telegramu.

Vođa paravojske je potom te večeri napustio južni ruski grad Rostov na Donu. Na video snimku, Prigožin je viđen kako se smješka i rukuje sa svojim pristalicama koje su pohrlile do njegovog automobila da ga podrže.

Njegovo trenutno mjesto boravka nije poznato, ali je u ponedjeljak Prigožin objavio 11-minutnu audio poruku na Telegramu. Pozivajući se na prethodna naređenja ruskog ministarstva odbrane u kojima se od njegovih komandanata traži da potpišu vladine ugovore, Prigožin je rekao da je grupa Wagner "kategorički protiv odluke da se Wagner zatvori 1. jula 2023. i da se ona uključi u ministarstvo odbrane'.

Iznenadni preokret događaja pokrenuo je pitanja da li će Prigožin nastaviti da predstavlja prijetnju ruskom rukovodstvu i da li može preživjeti u egzilu u Bjelorusiji s obzirom na Putinovu dugu istoriju odmazde protiv njegovih kritičara i protivnika.

Politički analitičar David Frum čak je uporedio Prigožinovu sudbinu sa sudbinom ubica Julija Cezara, koji su u početku bili pomilovani za svoje zločine. 

"Atentatori su otišli u dobrovoljno izgnanstvo. Cezarove pristalice su odmah odbile, poništile amnestiju - i progonile atentatore do smrti", objavio je  Frum na Twitteru.

Prema dogovoru koji je posredovao Lukašenko, Kremlj se složio da neće krivično goniti Prigožina ili druge članove Wagnerove grupe za pokretanje oružane pobune ako Prigožin ode u Bjelorusiju, izjavio je u subotu Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

U ponedjeljak su, međutim, ruski mediji izvijestili da krivična prijava protiv Prigožina nije odbačena i da ruska federalna služba sigurnosti nastavlja istragu protiv šefa Wagnera. Izvještaji su stigli preko Kommersanta, ruskih novina, i tri glavne novinske agencije u zemlji pod vodstvom Kremlja – Tass, RIA i Interfax – pozivajući se na anonimne izvore. Iako izvještaji nisu mogli biti nezavisno provjereni, oni sugeriraju da, ako se postupak nastavi, Prigožinu – kojeg su Putin i ruski zvaničnici optužili za "izdaju" potencijalno prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Današnje novosti kažu da je Prigožin ipak neće biti krivično gonjen.

"Kakav god dogovor da su napravili tokom vikenda, Putin je sada odustao od njega", kaže Martin Kragh, zamjenik direktora Stokholmskog centra za istočnoevropske studije. Preokret je predvidljiv i sa Putinove strane, nastavlja Kragh, s obzirom da je 15 ruskih vojnika ubijeno tokom Wagnerove pobune.

Historija progona neistomišljenika

Putinov režim je dugo bio definisan njegovim naporima da uguši neistomišljenike i političku opoziciju. 2003. godine stavio je iza rešetaka najbogatijeg čovjeka Rusije Mihaila Hodorkovskog na deceniju zbog kritikovanja zbog državne korupcije prije nego što je pušten i prognan u Zurich.

Slobodna Dalmacija - Ruski oligarh Mihail Hodorkovski, kojega je Putin  držao u zatvoru 10 godina: Krivo sam ga procijenio, on je kameleon koji  zrcali ono što govorite
Mihail Hodorkovski

U januaru 2021. uhapsio je opozicionog lidera zemlje Alekseja Navaljnog, što je izazvalo neke od najvećih protesta koje je zemlja vidjela godinama. Vlasti su nasilno dočekale demonstrante. Od tada je Putin "pojačao" svoju taktiku eliminacijom opozicionih političara i etiketiranjem kritičkih novinara kao "stranih agenata".

Aleksej Navaljni odslužit će tri i pol godine zatvora - www.vecernji.ba
Aleksej Navaljni

"Sve istaknute ličnosti koje su u prošlosti izazivale Putina su ili u egzilu ili su proganjane ili ubijene", kazao je Timofij Milovanov, predsjednik Kijevske škole ekonomije i savjetnik Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine.

Ne umire svaki Putinov kritičar pod misterioznim ili sumnjivim okolnostima, ali postoji duga historija neprijatelja Kremlja koji su zaista tako umrli.

Godine 2006. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent KGB-a i glasni kritičar ruske Federalne službe bezbjednosti, umro je nakon trovanja smrtonosnim polonijumom 210. Britanska istraga je pokazala da su Litvinjenka otrovali ruski agenti koji su djelovali po naređenjima koja je "vjerovatno odobrio" Putin.

U dokumentarcu "Hunting the KGB Killers" je navedeno da je on primio dozu radioaktivnog polonija 210, toliko veliku da ga je mogla ubiti još milion puta. 

Detektiv Scotland Yarda i voditelj istrage Clive Timmons rekao je kako šokantna fotografija koju je snimila Litvinenkova supruga Marina, ne govori cijelu priču.

"Fotografija nije uhvatila ogromnu patnju u kojoj se nalazio, činjenicu da mu je unutrašnjost grla bila u čirevima zbog kojih nije mogao gutati, kao i jedva govoriti. Bol je bila dijabolična", izjavio je Timmons. Nakon što su ga prebacili na intenzivnu njegu i organi su mu počeli otkazivati.

Rusija i špijuni: „Litvinjenko je otrovan - iza toga stoji ruska služba  bezbednosti" - stav je Evropskog suda za ljudska prava - BBC News na srpskom
Aleksandar Litvinjenko

Slično tome, Boris Nemcov, ruski opozicioni lider i Putinov kritičar, ubijen je u Moskvi 2015. godine nakon što mu je nepoznati napadač pucao četiri puta u leđa ispred Kremlja. Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što je Nemcov pozvao javnost da se pridruži maršu protiv vojnog angažmana Rusije u Ukrajini.

Boris Nemcov, 'Zlatni dječak' ruske politike koji se borio protiv Putina
Boris Nemcov

A 2016. godine, Denis Voronenkov, bivši član ruske Komunističke partije koji je počeo oštro kritizirati Putina nakon što je pobjegao iz Rusije, upucan je u Kijevu u, kako je bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nazvao "činom državnog terorizma od strane Rusije".

Ukrainian President: Killing of Ex-Russian Lawmaker an 'Act of State  Terrorism'
Denis Voronenkov

Šta će se dalje dešavati?

Za sada, stručnjaci kažu da je budućnost šefa Wagnera i dalje nepoznata, dijelom i zbog toga što je Prigožinov glavni cilj bio da privuče Putinovu pažnju na skori raspad Prigožinove plaćeničke vojske. 

"Ovo nisu bili zahtjevi za rušenjem vlade; ovo su bili očajnički pokušaji za spašavanje preduzeža", objavila je na Twitteru Tatjana Stanovaja, viša saradnica u Carnegie Russia Eurasia Centru.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.