29.4.2024. 17:19
2
Duraković o Dodikovoj izjavi da će platiti dvije milijarde obeštećenja i predati Potočare: "On nekome želi da kaže: 'Vi tražite novac da bi smo mi mogli tu teritoriju uzeti, etnički očistitit, počiniti genocid i onda hajte da vas isplatimo'"
Tema rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi se trebalo glasati u maju, dodatno je zaoštrila odnose u Bosni i Hercegovini.

Konkretno, učinio je to predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik sa svojim poslušnicima, potpomognut predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, neprestano ponavljajući mantru da će usvajanje ove rezolucije u UN-u "žigosati" Srbe kao genocidan narod, što je apsolutna laž i manipulisanje narodom, jer se takvo nešto ne navodi nigdje u rezoluciji.

O temi rezolucije o Srebrenici smo razgovarali sam potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem.

"Temi rezolucije o Srebrenici ne treba pristupati na način da će ona donijeti neku drastičnu promjenu samim donošenjem. Svakako smo svjedoci mnogih rezolucija od Evropskog parlamenta, Kongresa u SAD, pa čak i Srbija je donijela Deklaraciju o Srebrenici. Tako da mislim da ova rezolucija dolazi u jednom vremenu kada su svi procesi pred sudom u Hagu završeni i zaključeni, dakle, ona dolazi nekako na kraju, a u samom toku procesa i dokazivanja genocida i presuda o genocidu kojima smo godinama unazad svjedočili, ni u jednom momentu Srbija, koja je članica Ujedinjenih nacija, nije se udostojila da se distancira ili da na neki način prihvate presude. U ovom momentu, koliko god se Srbija i političari iz RS-a opirali ovome, oni zapravo jesu najveći lobisti za donošenje ovakve rezolucije, ako razumiju taj kontra-efekat koji su postigli konstantnom politikom negiranja, vrijeđanja, minimiziranja, veličanja ratnih zločinaca, glorifikacije itd. Nije ništa ni čudno a ni sporno da civilizovani svijet ili barem njegova većina, želi zauzeti poziciju na strani civilizacije koja je nasuprot onih koji nisu spremni da budu dijelom civilizovanog svijeta i da prihvate presude. Srbija predstavlja stvari kao da je donošenje ove rezolucije potvrda genocida, odnosno utvrđivanje genocida. Nije, genocid je utvrđen sudovima i genocid i utvrđuju sudovi i sudski postupci, ne utvrđuju ga niti politika, niti neki parlament", priča naš sagovornik.

Ističe da je ovo konačno krah politike negiranja, te da je to možda najveći značaj ove rezolucije, gdje zemlje kroz glasanje žele zauzeti stranu.

"Donošenjem rezolucije bi bio sužen prostor Srbiji, ali i manjem bh. entitetu, da u svijetu ne mogu računati na podršku civilizovanog svijeta ukoliko nisu spremni da prihvate sudske presude. Ukoliko njima genocid u Srebrenici nije dan sjećanja na žrtve genocida, onda oni spadaju na onu drugu stranu civilizacije koja se protivi nečemu što je sasvim normalno i prihvatljivo za cijeli svijet. Oni kažu da nije bio genocid, nego veliki zločin, a onda im je okej za je Ratko Mladić heroj, zatim im je okej da je Radovan Karadžić heroj i da se ulicama i objektima daju nazivi po ratnim zločincima. Šta oni zapravo žele postići time što nešto kao i prihvataju, ali je to okej jer nije genocid. To je jedna jako šizofrena situacija", kazao je Duraković.

Sinoć je predsjednik manjeg bh. entiteta u emisiji kod novinara Senada Hadžifejzovića rekao jednu stvar koju do sada od njega nismo mogli čuti u njegovim javnim nastupima.

"Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare teritorijalno predamo vama", rekao je Dodik.

O toj izjavi smo priupitali našeg sagovornika.

"Pa to je isto kao kada negira genocid. U istočnoj Bosni od Višegrada do Bijeljine je protjerano i ubijeno 250 hiljada ljudi. Šta, on nekome želi da kaže: 'Vi tražite novac da bismo mi mogli tu teritoriju uzeti, etnički očistiti, pobiti, počiniti zločine genocida i onda hajte da vas isplatimo'. Mislim, to je još jedna u nizu uvreda koje je on skoro svakodnevno u javnom prostoru izgovara", zaključio je u razgovoru za Source.ba portal Ćamil Duraković.

(Ajdin Balićevac)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.