19.9.2023. 15:35
4
Stručnjak za sigurnost o ratu u Nagorno-Karabakhu: "Neka se Armenci Bogu mole da Azerbejdžan ne aktivira specijalnu brigadu 'Anđele smrti'. Oni ako se pokrenu to će značiti malo širu operaciju"
Azerbejdžan je danas započeo protivterorističku operaciju za "obnavljanje ustavne strukture" u Nagorno-Karabakhu, objavilo je ministarstvo odbrane te zemlje u utorak, nekoliko sati nakon što je Baku okrivio "diverzantske grupe" za minske eksplozije koje su ubile šest Azerbejdžanaca u spornoj regiji.

"Cilj je osigurati da se armenske snage povuku sa suverenog azerbejdžanskog teritorija, da se provokacije velikih razmjera suzbiju i da se ispune odredbe trilateralnog sporazuma iz 2020. godine", saopćilo je ministarstvo misleći na ugovor kojim je okončan Drugi karabaški rat.

Ranije u ponedjeljak, Baku je zatražio od Armenije da odmah povuče svoje oružane snage iz Karabakha i ukine vojnu i administrativnu strukturu takozvanog režima u regiji.

Nagorno-Karabakh je dugogodišnji izvor napetosti između susjeda, koji su zbog njega vodili dva rata, prvi početkom 1990-ih i ponovno 2020. godine, kada je Azerbejdžan oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od ilegalne armenske okupacije tokom 44 dana sukoba. Rat je završio mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije, te je Moskva rasporedila mirovni kontingent da ga nadgleda.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović, govorio je za Source.ba portal o novoj eskalaciji sukoba.

Razgovor možete poslušati u prilogu.

Novinar: Ajdin Balićevac

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.