17.1.2024. 21:31
1
Života vrijedni savjeti za vozače pri vožnji po zaleđenim i sniježnim cestama: Jeste li čuli za pravilo 20 sekundi?
Dok temperature padaju debelo ispod nule, a ceste su prekrivene snijegom i ledom, vozači moraju biti dodatno oprezni. Hrpi savjeta o sigurnoj vožnji u zimskim uvjetima, stručnjaci su dodali još jedan - pravilo o 20 sekundi.

Naime, u zimskim uvjetima, vozilu je potrebno puno više vremena da se zaustavi na zaleđenim cestama, što znači da bi zaustavni put mogao biti 200-300 metara ako se vozi brzinom od 100 km/h. Stoga je važno da se vozači pridržavaju pravila o najmanje 20 sekundi iza automobila ispred jer to smanjuje rizik od mogućih sudara i drugih prometnih nesreća.

Tim Alcock iz britanske tvrtke za iznajmljivanje automobila LeaseCar je rekao: ‘Vozači su izuzetno ranjivi kada su ceste zaleđene, stoga moraju poduzeti dodatne mjere opreza kako bi bili sigurni. Poledica je jedna od najvećih opasnosti, a i najmanja količina na cesti može biti izuzetno opasna i za vozače i za pješake.

Iako se protivi osnovnim instinktima, kočenje je zapravo jedna od najgorih stvari koje vozači mogu učiniti jer time neće spriječiti kretanje vozila po zaleđenim cestama. Važan savjet kojeg se trebate pridržavati u ledenim uvjetima uključuje držanje razmaka od 20 sekundi od vozila ispred‘.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.