29.11.2023. 17:49
0
Budite spremni: Ovih osam stvari biste trebali obavezno imati u autu tokom zime
Zima je najopasnije godišnje doba za vožnju, ali i za sam automobil. Zbog niskih temperatura i stanja cesta, veća je opasnost od nesreće ali i od toga da se automobil pokvari. Također, tu je i opasnost da ćete negdje zapeti u koloni, na primjer zbog snježnog nevremena. Zbog svega ovoga zimi biste u automobilu cijelo trebali imati i nešto opreme koja će vam dobro poslužiti u slučaju da vas zadesi nevolja.

1. Strugalica za led
Ne moramo dodatno objašnjavati zašto ovo spada u obaveznu zimsku opremu u automobilu, no moramo je istaknuti, jer ne biste vjerovali koliko vozača zaboravlja na ovo kada padnu temperature.

2. Lanci za snijeg
Bez obzira na to imate li nove i dobre zimske gume, svaka guma ima svoje granice. Zato je dobro, pogotovo ako često putujete na veće udaljenosti u prtljažniku imati i odgovarajuće lance za snijeg ili neku drugu "napravu" za povećanje trakcije.

3. Vreća pijeska
Ovo bi vas moglo spasiti iz nekih situacija kada se zakopate u snijegu ili ledu. Jednostavno posipajte grubi pijesak ispred i iza pogonskih kotača i dobit ćete mnogo bolje prianjanje na podlogu te se lakše izvući iz nezgodne situacije.

4. Lopata
Mala prijeklopna lopata za snijeg (može i obična) ne zauzima mnogo mjesta u automobilu, a mogla bi biti od velike koristi. Kao prvo, pomoći će da vaš parkirani automobil oslobodite iz snijega koji je jako napadao dok ste, na primjer, bili na poslu. Kao drugo, može biti od velike pomoći ako se zakopate u snijeg.

5. Uže za vuču
Moglo bi vam poslužiti da vas neko izvuče iz snijega u koji ste zapeli ili pak njime možete pomoći drugom vozaču u nevolji.

6. Kablovi za startanje motora
Pri niskim temperaturama mnogo su veći izgledi da će vaš akumulator "štrajkati". Kablovi se u tom slučaju mogu pokazati kao najefikasnije rješenje problema. Pri kupnji kablova posavjetujte se s prodavačem jer ne odgovaraju svi kablovi svim automobilima. Za dizelske modele potrebni su primjerice, skuplji i kvalitetniji kablovi.

7. Baterijska svjetiljka
Kvalitetna baterijska svjetiljka može biti vrlo korisna ako vam se automobil pokvari ili zapnete u snijegu tokom noći na otvorenoj cesti. Korisna je za mnoge radnje kao što su montiranje lanaca, brzinski popravci automobila, ali i kao signalno svjetlo kada vam je potrebna pomoć.

8. Deka
Deka ili pokrivač mogu vam doslovno spasiti život ako zapnete u snježnoj mećavi, a automobil se pokvari ili ostane bez goriva. Grijat će vas dok ne stigne pomoć. Osim toga deka može poslužiti i ako se morate zavući pod automobil ili kleknuti na pod kako biste zamijenili točak, montirali lance ili napravili priručni popravak ispod auta, piše Autoklub.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.