25.11.2015. 14:05
3
Sarajevo postalo veliko gradilište: Niču moderne zgrade i naselja, a koliko se poštuju pravila gradnje?
Svjedoci smo da se u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina sve više gradi. Prave se nova naselja, zgrade ‘niču’ kao iz vode i to je dobro, ali kada bi sve bilo po pravilima.

U BiH poprilično se zanemaruje nešto što nosi naziv Prostorni plan grada kojeg pravi Urbanistički zavod.  Napravi se plan koji se mora poštovati i koji se mora implementirati, što znači da nešto što nije napravljeno po planu treba biti srušeno. Problem je u tome što u BiH nemamo tu instancu koja implementira zakon. 

Osim toga, veliki problem predstavlja i bespravna gradnja, koja je sve češća u glavnom gradu BiH.
 
Primjer kako se ne treba graditi je Stup. Kombinacija lošeg urbanizma i lose arhitekture upropastili su odličan prostor za stambenu gradnju, smatraju inžinjeri arhitekture. 

Problem je to što se gradi bez planova kojima se uzimaju u obzir blizina škola, parkova, dječijih igrališta, domova zdravlja, te koliko stanovnika može biti u određenom naselju i slično.

Također, moraju se poštovati tri pravila gradnje: pravo na sunce, vidik i dobrog komšiju. Dakle, ne može se graditi tako da se sunce nekome oduzme, a drugome pokloni, a upravo takvu situaciju imamo u Tibra Pacific naselju na Stupu.

Investitori radi ekonomske dobiti traže promjene planova, što im načelnici općina i gradonačelnik dozvoljavaju. Ne razmišlja se o tome da im uskoro djeca neće imati mjesto u vrtićima i školama, da neće imati gdje automobile parkirati, da nemaju u blizini policijsku stanicu, ambulantu i slično.

Pogledajte video prilog i prošetajte sa ekipom Suorce.ba portal po ovom naselju.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ermin Ljumić

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.