3.2.2024. 16:52
0
Krenula realizacija projekta izgradnje škole u naselju Stup
Općina Ilidža raspisala je tender za izvođača radova Osnovne škole na Stupu, kojim će i zvanično početi realizacija ovoga dugoočekivanoga projekta. Procijenjena vrijednost iznosi 17.094.017 KM bez PDV-a, odnosno 19.999.999 KM sa PDV-om.

Također, predviđen je i postupak e-aukcije, a krajnji rok za prijem ponuda je 25. mart 2024. godine.

Sam predmet nabavke podrazumijeva izvođenje građevinskih radova, zanatskih, elektro radova, hidroinstalaterskih radova, radova grijanja, hlađenja i klimatizacije, vanjskog uređenja i opremanja sportske dvorane.

Zbog obima i složenosti poslova koji zahtijevaju duži period za izvođenje, rok za završetak svih radova je 24 mjeseca.

Također, u dokumentaciji se navode pipremni radovi koji podrazumijevaju rušenje mjesne zajednice sa ambulantom i radove na demontaži, kao i izmještanje kanalizacione mreže.

Radovima na rušenju treba da prethodi čišćenje i zbrinjavanje zaostataka eventualnog tehnološkog procesa i izmještanje opreme i materijala.

Projekt će biti finansiran iz budžeta Ministarstva, odnosno Vlade KS i Općine Ilidža. Ukupna neto površina iznosi 8.314 m2, a bruto 10.365 m2. Predviđeno je da škola ima 5.500 m2 korisne površine. Procijenjeni broj učenika je 500, a tendencija je da škola radi u jednoj smjeni.

"U prethodne dvije i po godine smo pronašli lokaciju, riješili imovinsko pravna pitanja i svu potrebnu dokumentaciju", rekao je ranije Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža i pojasnio da se "radi o školi u naselju Stup koja je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo nakon što je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu.
 
Projektno rješenje planira kolski i pješački pristup, sa saobraćajnice prema sjevernoj strani parcele. Garaža ima 46 parking mjesta, ima dvojaku namjenu, moguće ju je koristiti i u svrhu parkiranja ne samo za potrebe škole nego i šire društvene zajednice. Prostori namijenjeni zajednici za stalno korištenje su ambulanta, prostori mjesne zajednice, sala za trening/teretana, dok se u posebnom (zajedničkom) režimu mogu koristiti prostori sportske dvorane, polivalentne sale (prostor više namjena) i biblioteke. Projektirani su na taj način da se mogu privremeno koristiti odvojeno od prostora škole a da ne narušavaju njenu funkciju, navodi se u idejnom rješenju koje potpisuje projektni tim Senaida Halilović Terzić i Zulejhna Šabić Zatrić.
 
Senaida Halilović - Terzić, sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu istakla je kako su prilikom procesa mogli iskoristiti i savremene dizajn procese, savremene metode i alate gdje su pokušali uključti sve zainteresirane strane.
 
"Ja mislim da smo na kraju u tom procesu koji je u stvaranju idejnog rješenja, koji je možda trajao duže nego što je tipično, ali smo dobili izuzetnu zgradu koja je koncipirana kao škola društveni centar", navela je.

(Erna H.)

ŠKOLASTUP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.