10.2.2016. 12:59
0
Denis Zvizdić: Veoma brzo očekujem pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je kako je veoma optimističan kada je u pitanju podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koje će se desiti u ponedjeljak u Briselu.

Zvizdić, s obzirom na sve što je Vijeće ministara BiH učinilo na putu evropskih integracija u posljednjih šest mjeseci, očekuje vrlo brzo pozitivan odgovor od EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustvrdio je da će u tom slučaju Vijeće ministara spremno dočekati upitnik koji će dobiti iz Brisela i koji će sadržavati na hiljade važnih pitanja.

„Evropska integracija je naš ključni prioritet. Uopšte, situacija da je BiH došla u priliku da podnese aplikaciju za članstvo u EU, pokazuje stvaranje pozitivnog ambijenta vezanog za evropski put i činjenicu da je Vijeće ministara vrlo naporno radilo na realizaciji projekata kojima smo pokazali da možemo biti kredibilni u ubrzavanju procesa integracija. Stoga su mnogi evropski zvaničnici jasno konstatovali da se BiH vratila na evropski put. Svi nivoi su pokazali da su snažno opredijeljeni da se pokrenu procesi evropskih integracija“, kazao je Zvizdić. 

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao kako su svi prethodni zastoji otklonjeni i kako BiH snažno ide ka EU.

„U junu prošle godine sam najavio da će BiH krajem 2015. ili početkom 2016. predati aplikaciju za članstvo što je okarakterisano kao utopijska izjava. Sada su zastoji otklonjeni i snažno idemo ka EU. To je uostalom konstatovano i u izvještaju Evropske komisije za BiH.“

Zvizdić je naglasio da su tri ključna projekta u ovoj fazi evropskih integracija ili uspješno završeni ili su pri kraju njihove realizacije. Tu predsjedavajući Vijeća ministara misli na reforsmku agendu, mehanizam koordinacije i prilagodbu SSP-a u vezi sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

„To su bila tri važna zadatka kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju. Ekonomska reformska agenda tretira šest važnih oblasti. U proteklom periodu od usvajanja reformske agende krajem jula prošle godine uradili smo više od 50 posto posla. Što znači da smo za jednu osminu vremena prešli pola puta našeg akcionog plana vezanog za agendu. Zadali smo rok od 48 mjeseci, a za svega šest smo uradili mnogo toga. Relizovali smo sve strategije koje su bile predviđene akcionim planom. Ostala je još jedna, a to je strategija upravljanja dugom. Od ukupne 33 mjere predviđene akcionim planom, realizovano ih je 17“, objasnio je Zvizdić svoj optimizam vezan za bh. aplikaciju.

Mehanizam koordinacije, koji je po njemu jedan od najvažnijih u ovoj fazi evropskog puta, usvojen je 26. januara na sjednici Vijeća ministara. Sa tekstom mehanizma koordinacije desetak dana ranije upoznati su i entitetski premijeri.

„U razgovoru sa entitetskim premijerima nisam mogao primijetiti bilo kakav otpor prema mehanizmu koordinacije. Na njemu smo radili vrlo vrijedno kako bi došli do adekvatnog teksta mehanizma koordinacije koji potpuno odgovara ustavnom uređenju BiH i koji će omogućiti formiranja tijela unutar BiH i zajedničkih sa Evropskom unijom preko kojih ćemo realizovati naše obaveze“, rekao je Zvizdić.

Mehanizam koordinacije ima tri bitna načela. Prvo je poštivanje ustava i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, zatim efikasnost i odgovornost svih nivoa vlasti za pravovremenu provedbu sporazuma na putu evroposkih integracija i na kraju potpuna usklađenost mehanizma koordinacija sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak pregovora u smislu prilagodbe SSP-a sa Hrvatskom očekuje se 16. februara, dan nakon podnošenja aplikacije. Zvizdić od bh. pregovarača očekuje da zaštite interese domaće poljoprivrede, koliko je to moguće istovremeno ispunjavajući uslove postavljenje od Evropske unije.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.