28.5.2016. 19:21
0
Predsjednici zemalja regiona se okupili u Sarajevu, nije došla Kolinda Grabar - Kitarović
U Sarajevo su stigli lideri država regiona, učesnici Brdo-Brijuni procesa predsjednici Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Bujar Nišani, Makedonije Gjorge Ivanov i Kosova Hašim Tači, dok je počasni gost italijanski predsjednika Sergio Matarrella, piše bh. novinska agencija Patria. Iako je bilo najavljena, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije stigla danas u Sarajevo.

Oni u okviru predsjedničkog panela „Dogovor za novo doba“, prisustvuju Summitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Pokrovitelj Summita 100 je Predsjedništvo BiH.

Svaki od predsjednika obratio se učesnicima Samita 100 te su istakli svoje viđenje situacije u regionu u svim sferama i onome što spaja, ali i razdvaja zemlje regiona.

Bakir Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da su ovakvi susreti potrebni za vođenje ispravne politike u regiji.

- Upravo ovakvi susreti lidera koji imaju kapacitet, potpomognuti ljudima iz biznisa, jer biznis je temelj za vođenje politike. Moramo shvatiti kako se drugi osjećaju i moći stati u njihove cipele. Svi smo neke greške pravili i svi smo mogli uraditi više. To moramo prihvatiti i pomoći ljudima na Balkanu da više ne odlaze odavde -kazao je Izetbegović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da je ekonomija ta koja povezuje države, ali da se neriješena pitanja susjednih zemalja moraju riješiti. 

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić osvrnuo se na potrebu ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju koja će značiti stabilnost za države regiona. Nikolić je kazao da je posljednju godinu odnos zemalja regiona u zastoju, a posebno je izdvojio Hrvatsku te kazao da imaju pojačan "ultranacionalizam". Nikolić se osvrnuo i na ekonomski aspekt te poručio biznis liderima da oni kažu političarima šta ih koči. On smatra da u tome najviše mogu pomoći predsjednici vlada, a ne predsjednici.

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je da Kosovo jako trudi da ima sa svima dobre odnose.

- Nemamo otvorenih pitanja sa Albanijom i Makedonijom. Ratificirat ćemo sporazum sa Crnom Gorom. Prije pet godina bilo je nazamislivo da se sastanu predsjednik Kosova i Srbije i da normalno komuniciraju. Obje naše zemlje će morati dodatno raditi na poboljšanju kako bismo postigli širi okvir kako bi imali saradnju i brže kretanje ka EU.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH kazao je da se mora izgraditi povjerenje. 

- Volio bih da smo imali više optimizma večeras. Nećemo daleko otići ako sebi ne kažemo da nemamo više vremena. Ljudski resursi su potencijal BiH i osnova u koju moramo mnogo više ulagati. Moramo biti strožiji prema sebi da ispunjavamo obaveze. Naši makroekonomski i mikorekonomski pokazatelji, ali moramo raditi. Moramo imati više optimizma - kazao je Čović. 

U nedjelju, 29. maja 2016. godine, bit će održan plenarni sastanak lidera Brdo-Brijuni procesa, te konferencija za novinare.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.