16.9.2017. 18:00
2
Nikšić: Odlazak mladih najveći je problem ove zemlje
Forum mladih SDP BiH danas je pokrenuo kampanju "Ostajemo ovdje"


Više od 700 mladih osoba iz cijele BiH učestvovalo je u današnjem protestnom maršu od Baščaršije do zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Na kraju marša, mladi SDP-a su se zadržali ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi simbolično podsjetili vladajuće strukture da se nedovoljno bave problemima odlaska mladih, kojih je, u proteklih nekoliko godina, iz BiH otišlo skoro 80.000. 

Nakon završenog protestnog marša, održana je Programska konvencija Foruma mladih na kojoj je predstavljen Plan za mlade 2018-2022, u kojem su jasno precizirana rješenja problema mladih vezanih za zapošljavanje, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, kao i poboljšanje statusa mladih u oblasti kulture i sporta, društvenog aktivizma, slobodnog vremena, života u zajednici i u borbi protiv nacionalizma.

- Naš imperativ je da više nikada podijeljeni ne izađemo na izbore. Zato nije beznačajno ovo što se dešava sa okupljanjem stranaka ljevice. Tražim od vas da budete iskreni u izgradnji porušenih mostova povjerenja. Vrijeme je da oni u kolonama napuste funkcije koje su okupirali kao da su im porodično nasljeđe. 

Posvetite se tom zadatku. Nemojte da vam bude mrsko ili ispod časti objašnjavati ljudima zašto je važno da maknemo sa vlasti ove koji nam upropaštavaju zemlju – kazao je mladima na konvenciji predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je zajedno s mladima učestvovao u maršu “Ostajemo ovdje”.

Predsjednik Foruma mladih SDP Damir Filipović je poručio kako je dosta onih koji u BiH žive svoj američki san, te da je vrijeme da se stvari promjene na bolje.

- Ljut sam na svoju generaciju i generacije koje dolaze, a koje šute živeći u zabludi da će sve ovo jednog dana samo od sebe proći, a da ne podignu svoj glas. Ljut sam na regiju koja se previše miješa u odnose unutar BiH. Ljut sam na one koji su doveli na margine društva mlade i koji su dopustili da 57 posto mladih je dio siromašne populacije. Ljut sam na svako obećanje koje nije ispunjeno – poručio je Filipović.

Potpredsjednica SDP-a BiH i šefica Radne grupe za izradu programa za mlade Lana Prlić kazala je kako osam politika, koje sadrži plan, nisu stvari koje se ne mogu ispuniti, već jasni i precizni ciljevi kojima se želi omogućiti mladima dostojanstven život u vlastitoj zemlji.

U sklopu ove akcije, u organizaciji Foruma mladih SDP BiH, u Clubu Saraj večeras u 21:00, bit će održan koncert Zabranjenog pušenja, na koji je ulaz besplatan za sve zainteresovane. 

(NAP/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.