31.3.2024. 12:35
1
Članovi OO SDP Novi Grad odgovorili Mijatoviću: Kada je trebalo branili smo državu, a sada branimo SDP!
Članovi Općinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo uputili su otvoreno pismo Vojinu Mijatoviću, potpredsjedniku SDP BiH i ministru razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo je reakcija na optužbe koje su Mijatović i Gradski odbor Banja Luka iznijeli na račun članova SDP Novi Grad optužujući ih da su radikalna, ultranacionalistička, smijenjena skupina. Odgovor članova OO Novi Grad Sarajevo prenosimo u cijelosti:

"Druže Vojine,

No pasaran!

Neće proći tvoje izjave i izjave onih koji ti čuvaju leđa, a da ne odgovorimo na orkestriranu i dobro razrađenu i uigranu seriju odgovora i napada na članove Opštinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo koji su se, eto zamisli drznuli, da podnesu Zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka protiv tvoje malenkosti pred organima stranke, a koji je vezan za tvoj Facebook status koji su mediji simbolično nazvali „Ja vam moram reći, brutalno su vas zaj...li vaši lideri i komandanti“.

Ali, krenimo redom. Prvo da se predstavimo, jer GO SDP Banja Luka je u svojoj objavi braneći tvoju malenkost naveo, citiramo: „Pošto se radi o nekontrolisanoj i odmetnutoj grupi pojedinaca koja se krije iza Opštinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo.... tražićemo njihovu identifikaciju i isključivanje iz SDP BiH“. U ovoj rečenici istina je jedino da smo nekontrolisani, jer ova grupa insistira već godinu dana (cijelu godinu dana) od najvišeg rukovodstva partije da se poštuje Statut stranke i da budu primljeni (samo primljeni) na razgovor kod predsjednika Nermina Nikšića ili predsjednika Kantonalnog odbora KS Adnana Štete, i u tome nismo uspjeli! Neće ljudi sa većinom da pričaju pa šta ćeš.

Ako zbog toga što imamo vlastiti stav i svoje mišljenje, i pri tome smo bili i većina u OO SDP Novi Grad Sarajevo, smo dobili epitet „nekontrolisani“, na to smo onda ponosni. Znači, radi se o onoj čuvenoj grupi od 27 članova OO koji su podnijeli kolektivnu ostavku (a o kojoj se nikada nije raspravljalo na OO pa prema Statutu stranke bi trebalo da smo još uvijek članovi OO, ali eto nečijom samovoljom više nismo iako niko od nas nikad nije dobio bilo kakav pisani trag da nismo) kada im je bilo zabranjeno da prema Statutu stranke i svim Pravilnicima provedu već pripremljenu i zakazanu Izvještajno-izbornu konvenciju, a na kojoj bi bili izabrani na demokratski način novi organi ovog OO.

Tada nam je (danas nelegitimni predsjednik OO) Abel Baltić prijetio i krivičnim prijavama, ljudima koji su akademski građani, ugledni članovi ovog društva, koji su za razliku od njega imali hrabrosti da stanu na izborne liste i osvoje skoro 9.000 glasova u Kantonu Sarajevo i tako ostvare najbolji rezultat u odnosu na ostale OO u KS, ljudima među kojima ima i pripadnika Armije RBiH i MUP-a BiH, kao i nosilaca najvećih ratnih priznanja i koji su časno branili i odbranili ovu državu kada je bilo najpotrebnije. Podržao ga je tada i predsjednik i Adnan Šteta, valjda da nam pokažu kao plastični primjer na koga treba da se ugledamo kada je u pitanju aktivizam u stranci.

Odlučili smo se tada da svoju borbu nastavimo pravnim sredstvima i da sramotu ne iznosimo javno, jer je SDP naša druga kuća, a kada imaš probleme u kući onda ih rješavaš među četiri zida. I jesmo. Ali nismo znali da nemamo ustrojen niti Statutarni odbor (predsjednika bi trebalo pitati zašto ga nemamo), pa na naš Zahtjev za tumačenjem akata koje smo u formi zaključaka, preporuka i sl. dobijali što od Kantonalnog odbora što od predsjednika, nismo mogli dobiti pravno tumačenje. Znači da zaključimo, identifikovali smo se.

Druže Vojine Mijatoviću, na svom Facebook profilu si 27. marta 2024. godine spomenuo dosta toga, pa želimo u formi ovog pisma to i da demantujemo. Naime, napisao si „da se radi o precizno osmišljenoj akciji koordiniranoj sa desno orijentisanim medijima, pojedincima, grupama, desno orijentisanim strankama, ranjivim kategorijama uz podršku desno orijentisanih pojedinaca u redovima vladajućih stranaka koji su (pazi ovo) nezadovoljni jer nisu ostvarili lične ambicije“.

Nije tačno! Radi se o članovima iste one partije kojoj i ti pripadaš i koji su istinski socijaldemokrati i koji su samo patriotski odreagovali na ono šta si ti napisao u svom Facebook statusu koji su mediji simbolično nazvali „Ja vam moram reći, brutalno su vas zaj...li vaši lideri i komandanti“.

Ne postoje Vojine tri strane, i nikada nisu niti bile tri strane. Bile su dvije strane, bile i ostale: oni koji su se borili da opstane ova država i oni koji su željeli da je raskomadaju i podijele! I tačka. To je istina i prema presudama Međunarodnog suda u Hagu i prema onima koji su bili ovdje i proživjeli i doživjeli ratne strahote, a i prema svakom iskrenom i poštenom čovjeku i patrioti ove države.

Onda si odjednom počeo da spominješ u objavi od 27. marta „nametnutu vlast“, nekakvu „krhku većinu“, pa si se dohvatio struje i poskupljenja, restrikcija, nezadovoljnih rudara (koji imaš pravo jesu nezadovoljni), penzionerima, borcima i njihovom nezadovoljstvu. Pa si se dokačio i paljevine iz 2014. godine i uz retoričko pitanje imaju li građani pravo na bunt? Svašta si ti toga tu nabacao. I sve to spominješ u kontekstu „guranja tekstova“ od strane desno orijentisanih medija koji favorizuju pojedince iz vladajućih stranaka sa patriotskim izjavama, a paralelno se brutalno pljuju svi ostali koji razvaljuju ostavštine kriminalnog sistema – tebe citiramo.

Poentiraš zaključkom da je „krajnji cilj haos, paljevina i nasilno preuzimanje vlasti, ako je cijena rat spremni su i na to samo da se ne otvara niz kriminalnih postupaka koji su u toku“....“tvrdim odgovorno ovo je sve precizno smišljen plan nasilnog preuzimanja vlasti po svaku cijenu“. Opet neistina. Ništa od ovoga nije tačno. Ne daj Bože više ikada rata ovdje da bude. Istina je jedino da smo samo tražili od organa stranke da se pokrene disciplinski postupak i preispita tvoj Facebook status. Samo to.

Moramo ovom prilikom da prokomentarišemo i izjavu predsjednika Kantonalnog odbora KS Adnana Štete, koji komentarišući cjelokupnu ovu situaciju kaže „da grupa koja se predstavlja kao dio OO SDP Novi Grad nije relevantan faktor unutar ove stranke te mjesecima pišu protiv SDP-a“, i koji dalje navodi da „po nečijem nalogu pokušavaju da destabiliziraju sve dobro, a puno toga dobrog se napravilo zadnjih godina unutar SDP-a“. Baš zanimljivo, ali laž. Mi ne postupamo ni po čijem nalogu.

Naš nalog je članstvo u SDP-u i naš zahtjev da se poštuje Statut, jer SDP nije ničija babovina. Upoznat je Adnan Šteta sa cjelokupnom situacijom i dešavanjima oko OO Novi Grad Sarajevo i zna on vrlo dobro koliko puta smo tražili razgovor i sa njim kako bi čuo i ovu drugu stranu, stranu većine. Da ne spominjemo da je kao predsjednik KO trebao i morao (prema Statutu) redovno da komunicira sa članovima OO, da nas posjećuje, prisustvuje našim sjednicama. Trebao, ali nije. Niti jednom se nije pojavio niti je ikada odreagovao na naše zahtjeve da održimo sastanak i razjasnimo situaciju. On je stao na stranu „uspješnog“ bivšeg direktora JU DZKS Abela Baltića, nestatutarnog predsjednika OO SDP Novi Grad Sarajevo. Aferim, poštujemo to. Opredijelio se.

I na kraju da poručimo članovima GO SDP Banja Luka, našim partijskim drugovima, koji su odreagovali statusom pod simboličnim nazivom „Poruka smijenjenom, ultranacionalističkom krilu SDP BiH“ da mi nismo, kako su napisali „ultranacionalističko krilo SDP BiH“, „radikalna skupina koja raspiruje mržnju“, nismo „nekontrolisana i odmetnuta grupa pojedinaca“, a niti „da smo pučisti“. Gluho i daleko bilo, nismo ništa od toga. Mi se protiv takvih oblika ponašanja u društvu borimo. A ponajmanje nismo „odlazeći tipovi“. Ne, naprotiv, mi smo dolazeći – vjerujte nam. Mi smo članovi Opštinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo koji su željeli prije godinu dana (tada kao članovi Opštinskog odbora SDP Novi Grad Sarajevo), a isto to žele i danas – da se poštuje Statut naše partije i volja većine da se provede prema propisanim Pravilnicima Izvještajno-izborna konvencija OO Novi Grad Sarajevo kako bi izabrali za predsjednika onoga koga želi većina, a ne da nam se nametne nestatutarno kao predsjednik Abel Baltić, kojeg ne priznajemo i nikada ga priznati nećemo. Ništa ni više ni manje od toga. U tome nema nikakvog ultranacionalizma.

I da vam otkrijemo na kraju da nas je sve više i više koji misle isto kao i mi. Zato druže Vojine – No pasaran!

P.S.
Da ne ostanemo dužni odgovor predsjedniku Nikšiću na Facebook post koji je posvetio odbrani Vojina Mijatovića.

„Predsjedniče, mi ga nismo uvali na završni skup, ti si ga doveo, a mi mu nismo dali da govori. Zar si zaboravio? I time podigli rezultat, skoro 300 posto“.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.