24.11.2017. 22:45
0
Bajtal: ZAVNOBiH živi tamo gdje će njegovi poricatelji morati da nas odvedu, a to je Evropska unija
SABNOR Kantona Sarajevo i SABNOR u Bosni i Hercegovini obilježili su večeras akademijom u Sarajevu 74. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, koji se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Formiran je u novembru 1943. godine, a njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je 30. juna i trajalo je do 2. jula 1944. u Sanskom Mostu na kojem je 1. jula 1944. godine donesena deklaracija o pravima svih građana u BiH.

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a: prvo u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. (koji se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944 i treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

"ZAVNOBiH živi tamo gdje će njegovi poricatelji morati da nas odvedu, a to je Evropska unija", kazao je sociolog Esad Bajtal večeras u Sarajevu.

"S njim, sa ZAVNOBiH-om smo bili Evropa prije Evrope. Živjeli smo na način na koji današnja Evropa pokušava da se organizuje. Otuda stiže i paradoks negiranja ZAVNOBiH-a a slavljenjem zločinaca...", dodao je Bajtal. 

Svečana akademija u petak navečer održana je u Domu oružanih snaga u Sarajevu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.